Rongálási világrekord

Valószínűleg világrekord született Budapesten a rongálásban: a javítás után szombat este ismét forgalomba állított Combinóknak azonnal nekiestek a vandálok. Az öt szerelvény este kilenckor gördült ki a remízből és még aznap, két órán belül felfedezték a BKV-sok, hogy valamennyit összefirkálták, összekarcolták az ablakokat, a szélvédőket, és üvegmaró folyadékkal leöntötték a külső fényezést. Ahogy mondani szokták: az anyagi kár jelentős, összesen akár egymillióba is kerülhet, mire kijavítják, amit lehet, s kicserélik a javíthatatlant, például a - darabonként 900 ezer forintos - szélvédőket. A társaság azonnal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A BKV évek óta küzd a vandalizmus ellen, változó eredménnyel. A társaság a rongálók által okozott kár helyreállítására 2000 óta évente átlagosan 100-120 millió forintot költ. Tavaly 616 esetet regisztráltak, ezek közül a graffitik eltávolítása és a megkarcolt, betört üvegek cseréje volt a legköltségesebb. A BKV több mint 3 ezer járművéből leggyakrabban az autóbuszok és a metrókocsik külső burkolata és utastere esik áldozatul, de a 3-as vonalon közlekedő villamosok, valamint a X. kerületben üzemelő járművek utasterét és ablakait is sűrűn összerondítják. Két évvel ezelőtt csak a villamosok üléseiben 60 millió, 2005-ben csaknem 50 millió forint kárt okoztak a rongálók.

A 4500 megálló is gyakori célpontja a vandáloknak, akik a felújított nagykörúti szakaszt sem kímélik. Előfordult, hogy a vonalon a villamosok tápkábeleit lopták el, valószínűleg a vezeték réztartalma miatt. A rongálással azonban nemcsak anyagi, hanem eszmei kárt is okoznak a tettesek, különösen akkor, amikor ezzel balesetveszélyes helyzetet teremtenek, például a biztonsági korlát ellopásával vagy egy tartóelemének az átvágásával. De lopják vagy rendszeresen összefirkálják a menetrendeket is. Bár a BKV nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ám hiába a járművezetők ébersége, a Volvo buszok utasterében felszerelt kamerák és a biztonsági szolgálatok, a vandalizmus ellen - úgy tűnik - nincs hatásos szer. Sokan úgy vélik azonban, hogy a rendőrség hatékonyabb fellépésével és a jelenleginél sokkal szigorúbb szankciókkal drasztikusan lehetne csökkenteni az elkövetések számát. (N. H. E.)

Összefújták, karcolták, maró folyadékkal leöntötték az összes Combinót
Összefújták, karcolták, maró folyadékkal leöntötték az összes Combinót
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.