A magyar külügyminiszter Romániában a kisebbségi törvényről beszélt

A romániai kisebbségi törvény elfogadása garancia lenne arra, hogyebben az országban ne lehessen már visszalépni a helyi magyarságotérintő eredmények terén - mondta Bukarestben Göncz Kingakülügyminiszter, aki Markó Bélával, a Romániai Magyar DemokrataSzövetség (RMDSZ) elnökével is találkozott.

Egyetértettek abban, hogy térségünkben a magyar kisebbséget érintő pozitív folyamatok meglehetősen törékenyek, a szlovák példa is ezt mutatja. "Jónak tartjuk, hogy a magyar kormány ebben a kérdésben erőteljesen fellépett. Az a kérésünk, hogy a következőkben is minél határozottabban álljon ki" - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

    Markó kifejezte elégedetlenségét amiatt is, hogy a kisebbségi törvény parlamenti elfogadásának folyamata nem halad előre Romániában. Kérte a miniszter-asszonyt, hogy a magyar kormány továbbra is támogassa az RMDSZ-t ennek a kérdésnek a megoldásában. Markó szerint a kisebbségi törvény elfogadása szempontjából minden olyan jelzés is segít, amely azt mutatja, hogy Magyarország és az Európai Unió odafigyel erre a kérdésre. Göncz Kinga szerint a kisebbségi törvény elfogadása fontos garancia arra, hogy ne lehessen visszalépni egy adott szintről.  

    A magyar külügyminiszter a romániai magyar nyelvű oktatás témájával is összefüggésbe hozta a kisebbségi törvény tervezetét. Ebben az országban is létezik ugyanis egyetemi autonómia - mondta, utalva a Babes-Bolyai Tudományegyetemre -, amelyre a kormánynak nincs közvetlenül befolyása. Az egyetemi autonómia és a kisebbségi jogok tehát akár összeütközésbe is kerülhetnek egymással - mondta a miniszter, aki szerint a kisebbségi törvény elfogadása törvényi garanciát jelenthet arra, hogy ezeknek az esetleges konfliktusoknak lehessen jogszerű megoldása.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.