Űrből jön a polgármester

Kunszentmiklóson olyan jelölt indul a polgármesteri címért, akiből majdnem űrhajós lett. Az adótanácsadással foglalkozó Dr. Kiskovács Miklós függetlenként méreti meg magát októberben.

Néhány évvel ezelőtt történt, hogy egy cigaretta-gyártó űrhajós jelölteket toborzó versenyt hirdetett. A cég csinos űrhajós hoszteszei szórakozóhelyeken vadásztak az alkalmasnak tűnő fiatalemberekre. Kiskovács Miklós nem tért ki a nem hétköznapi lehetőség elől, kitöltötte az adatlapot. Olyan jelölteket kerestek, akik kiváló fizikai adottságokkal rendelkeznek, beszélnek idegen nyelvet és van felsőfokú végzettségük. Az akkor már külgazdasági és környezet-mendzsment, közgazdász diplomás fiatalember megfelelt a követelményeknek. Pár hét múlva értesítették, az alkalmasnak ítélt 300 magyar fiatal közé választották.

Ezután újabb válogatás következett. Ezen is sikerrel szerepelt, bekerült a legjobb 13 kozmonauta-jelölt közé, akiket a kecskeméti repülős-kórházba hívtak, hogy összemérjék szellemi-fizikai képességeiket. Vérképet néztek, terheléses EKG-t, szemészeti, fogászati vizsgálatokat végeztek. Utóbbinak máig büszkén őrzi az eredményét, a fogorvos által kiállított bizonyítványt, "űrhajósnak alkalmas" hitelesítéssel. Megfelelt a centrifugális teszten is, amikor egy körbeforgó szerkezetbe helyezték. A kiválasztás komolyságát jelzi, hogy az orvosok Oroszországból jöttek, a csapatban való munkát, a váratlan helyzetekre adott válaszokat elemző szituációs játékokat pedig német szakemberek irányították. Farkas Bertalan jelenlétével igazolta a versengés fontosságát.

Végül nem ő lett a szerencsés nyertes, aki Bajkonúrba utazhatott, és kipróbálhatta a gravitáció mentes állapotot a levegőben. Utólag csak egy kicsit sajnálja, hogy nem lőtték ki a világűrbe, mivel egész biztosan másképp alakul az élete. "Fizikailag nagyon messzire kerültem volna Kunszentmiklóstól, ahová kötődöm. 18 éves koromig itt éltem, most pedig visszaköltözésre készülök, hogy a város vezetőjeként találjuk meg együtt a földijeimmel a jó irányt. Természetesen itt a földön maradva" - teszi hozzá Kiskovács Miklós.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.