Ingyenvacsora a pontos prognózisért

Mintegy hetven amatőr meteorológus - vagy ahogyan magukat nevezik: önkéntes időjárás-jelentő - adott egymásnak randevút a hétvégén a Veszprém megyei Paloznakon, ahol még versenyeztek is egymással.

- Hogyan lettem amatőr meteorológus? Napra pontosan emlékszem a kezdetre - mondja Takács Lajos, a Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyezsületének titkára. - Tíz évvel ezelőtt egy verőfényes júniusi napon volt az esküvőm a szomszédos Csopakon. Az összes meteorológus azt jósolta, hogy semmi nem zavarja majd a napsütést. Ehhez képest este fél hatkor leszakadt az ég, a teljes násznép bőrig ázott, a hőmérséklet másfél óra alatt 19 fokot esett. Ott álltam ledöbbenve. Hogyan lehetséges, hogy egy akkora vihart senki nem tudott előre megjósolni? Keresni kezdtem az időjárással foglalkozó könyveket, találkoztam néhány megszállott amatőr meteorológussal, végül rátaláltam a MetNetre.

A MetNet az amatőr időjó-sok honlapja, amely ugyan számos dologgal foglalkozik, alapját mégis egy alternatív online időjárás-jelentés adja. Az alternatív ez esetben azt jelenti, hogy az itt olvasható előrejelzések a több száz hazai amatőr meteorológus saját megfigyelésein, mérésein alapulnak.

- Nem olcsó mulatság, de nem is megfizethetetlen egy otthoni meteorológiai állomás felépítése és üzemeltetése - mondja Cseh Zoltán, a Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesületének elnöke. - Néhány mérőműszer, számítógép és internetkapcsolat kell hozzá.

Sárközi Szilárd, az amatőr időjósokat tömörítő országos szervezet, az A-Met Egyesület elnöke elmondta, öt éve működtetik a honlapot, és ma már napi több száz megfigyelés adatai kerülnek be az észlelési naplóba. A tagok által feltöltött adatbázisuk alapján készítik az időjárási térképeket, amelyeket ötpercenként frissítenek. A MetNet népszerűsége folyamatosan nő, jelenleg naponta 30-40 ezren keresik fel, ami már megközelíti az OMSZ weboldalának látogatottságát.

- Nem vagyunk konkurenciái a profiknak, nem akarunk versenyezni az OMSZ-szel - szögezi le Sárközi Szilárd. - Arra koncentrálunk, amiben jobbak lehetünk: például a helyi időjárás-előrejelzésekre vagy az extrém időjárási helyzetek, viharok, tornádók empirikus megfigyelésére.

Az amatőr meteorológusok többsége húszas-harmincas éveiben jár. Civilben sok mindennel foglalkoznak, akad közöttük irodai alkalmazott, mozdonyvezető, banktisztviselő, kereskedelmi ügynök, szoftverfejlesztő, gimnazista, egyetemi hallgató, még diplomás meteorológus is. Az önkéntes időjósok rendszeresen összegyűlnek, a paloznaki már a nyolcadik országos találkozójuk volt.

A résztvevők képességeiket is összemérték: úgynevezett előrejelzési versenyt vívtak egymással, azaz minden este el kellett készíteniük a lehető legpontosabb másnapi prognózist Paloznak területére. Hetven "szakmabelit" megelőzni csupán a dicsőség miatt is komoly elismerést érdemlő tett, ráadásul a napi nyertes prémiumként ingyenvacsorát kapott.

A paloznaki találkozóra meghívtak profi meteorológusokat is. Reisz András, a köztévéből ismert hivatásos időjós elárulta, rendszeresen látogatja a MetNetet.

- Nem is merem őket amatőröknek nevezni - mondja. - A mostani személyes találkozások alapján kijelenthetem, lenyűgöző az elhivatottságuk és szakmai felkészültségük. Arról nem is beszélve, hogy például a helyi észlelésekből meg a viharok leírásával foglalkozó megfigyeléseikből a profik is sokat tanulhatnak.

A paloznaki találkozó tudományos előadásai ugyan nem érintették az augusztus huszadiki vihart, ám a résztvevők egymás között alaposan kivesézték a történteket.

- Megpróbáltuk végiggondolni, hogy tehettünk volna-e valamit a tragédia megelőzésére, hiszen a MetNeten már jóval a vihar előtt felhívtuk egymás figyelmét a veszélyre - mondja Takács Lajos. - Csakhogy az egyesületnek nincs joga senkit sem riasztani, azt hivatalosan csak az OMSZ teheti meg. A legtöbbet azzal tehettük, hogy a honlapunkon jeleztük a bajt.

- Abban is egyetértettünk, hogy az OMSZ ügyeletese nem hibázott - mondja Sárközi Szilárd. - Az általa kiadott előrejelzés szakmailag kifogástalan és egyértelmű volt. A tűzijáték idején pontosan az következett be, ami a prognózisban is szerepelt. Nagy kár, hogy csak pár százan tudtuk ezt előre.

Önkéntes idõjárás-jelentõk. A honlapjukon jelezték a bajt, de a riasztásra nincs joguk
Önkéntes idõjárás-jelentõk. A honlapjukon jelezték a bajt, de a riasztásra nincs joguk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.