Ellentmondó viharjelzések - zárt körben

Egy névtelenséget kérő katasztrófavédelmi szakember szerint valószínűleg akkor sem történt volna más, mint ami történt, ha az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletén nem csak órákkal a vihar kitörése után olvassák el a meteorológiai szolgálat "piros fokozatú" vészjelzését.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletének nincs mentsége arra, hogy csak órákkal az augusztus 20-i vihar kitörése után olvasták el az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legmagasabb, piros fokozatú riasztását (amiért fel is mondtak a vétkes alkalmazottnak), továbbra is megválaszolatlan azonban az a kérdés: mi történt volna akkor, ha az ügyeletes lelkiismeretesen teszi a dolgát? Mint arról már beszámoltunk, az OMSZ ügyeletese vasárnap reggel 9 óra 45 perctől folyamatosan küldött üzenetekben tájékoztatta a katasztrófavédelmi főügyeletet az országon végigvonuló zivatarvonalról. Az adatokat nem hagyományos módon, e-mailben, hanem előbb az e célra rendszeresített Marathon Globe információs rendszeren keresztül küldték el, majd a hírt később faxon is megerősítették.

A Népszabadság megszerezte a meteorológiai előrejelzések zárt továbbítására kifejlesztett Marathon augusztus 20-i hírforgalmának kivonatát, amely az OMSZ-től a katasztrófavédelemhez küldött riasztásokat tartalmazza. Az olvasóra bízzuk annak eldöntését, mennyire volt pontos és vészjósló az előrejelzés. Különösen annak ismeretében lehet ez érdekes, hogy a tavalyi pusztító viharok után, amikor kis patakok váltak percek alatt megáradt folyókká és döntöttek romba lakóházakat, hidakat, mostak el utakat, a kormány számítógépek és szoftverek vásárlására több tízmillió forint többlettámogatást adott a meteorológiai szolgálatnak arra, hogy a korábbiakhoz képest pontosabb előrejelzéseket készíthessen. Erre - mármint a pontosabb előrejelzések adására - kormányrendelet is kötelezi a szolgálatot.

Egy nevének mellőzését kérő katasztrófavédelmi illetékes szerint a meteorológia általános, egy-egy régióra kiterjedő előrejelzése alapján valószínűleg egyetlen ügyeletes sem kezdeményezett volna rendkívüli intézkedéseket feletteseinél. Már csak azért sem, mert gyakran előfordul, hogy a meteorológia más tartalmú riasztást küld szét partnereinek a Marathon-rendszeren keresztül, mint amilyen jelzéseket saját honlapján közzétesz. A két rendszer jelzései közti zavaró eltérésekre augusztus 23-án külön levélben hívta fel az OKF a meteorológiai szolgálat elnökhelyettesének a figyelmét. Két nappal az öt ember halálát okozó budapesti vihar után ugyanis a szolgálat saját honlapján csak egy, míg a Marathon-rendszeren keresztül négy régióra küldött ki piros fokozatú riasztást.

Vizsgálóbizottságot akar a Fidesz

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-i tömegszerencsétlenség okainak kivizsgálására - jelentette be tegnap Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics Tibor - a Lázár Jánossal, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón - azt közölte: szándékaik szerint a javaslatot hétfőn benyújtják a parlamentnek. Lázár János arról beszélt, hogy a vizsgálóbizottság célja a kormányzati felelősség vizsgálata, és nem a politikai felelős megnevezése. Elmondta azt is, hogy a bizottság vizsgálná azt, hogy az ilyen rendezvények megszervezésére vonatkozó jogszabályok alapján kinek milyen felelőssége, kötelezettsége van; megfelelőek-e a vonatkozó jogszabályok. Áttekintenék a Miniszterelnöki Hivatalban folyó vizsgálat folyamatát is.

Varjú László, az MSZP frakcióvezető-helyettese reagálásában úgy fogalmazott: "természetesen, ha a Fidesz benyújtja a javaslatát, akkor ennek tartalmát megvizsgálva az MSZP frakciója kialakítja véleményét". Bár szerinte egy ilyen bizottságnak nincs értelme, a frakció eddig semmilyen vizsgálóbizottsági kezdeményezést nem akadályozott meg. (MTI)

A riasztások krónikája:

2006. 08. 20. 09.45

Figyelmeztető előrejelzés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részére 2006.augusztus 20. éjfélig

"Egy markáns hidegfront éri elma - a nap második felében - északnyugat felől az országot. A délutáni, kora esti óráktól a front előtt zivatarrendszer is kialakulhat, amely délnyugat felől északkelet felé helyeződik. Ma a délutáni, kora esti óráktól többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására, viharos (60-90 km/ó) szél kíséretében. Helyenként heves zivatar is kialakul, ezek környezetében - illetve ha kialakul az említett zivatarvonal - 90 km/ó fölötti széllökés, illetve viharossá fokozódik az északnyugati szél (55-85 km/ó), a legerősebb széllökések a Dunántúlon valószínűek. Az éjszaka második felében valamelyest mérséklődik (45-65 km/ó) a szél. Hétfőn az ország középső részén az északnyugati szélből továbbra is lesznek erős széllökések (45-55 km/ó). Holnap nap közben főként északkeleten várható helyenként zivatar. Egy-egy havas zivatar sem kizárt viharos széllel, lokálisan nagy mennyiségű csapadékkal (10-25 mm) esetleg jégesővel.

2006. 08. 20. 17.30

Piros fokozatú riasztás a Nyugat-Dunántúlra

A következő óráktól nyugat felől zivatarok érik el a régiót. Helyenként heves zivatarok is várhatók, amelyeket 90 km/ó-t elérő vagy meghaladó széllökés és jégeső is kísérhet.

2006. 08. 20. 17.45

Piros fokozatú riasztás a Dél-Dunántúlra

A következő óráktól nyugat, délnyugat felől zivatarok érik el a régiót. Helyenként heves zivatarok is várhatók, amelyeket 90 km/ó-t elérő vagy meghaladó széllökés, felhőszakadás és jégeső is kísérhet.

2006. 08.20. 18.23

Piros riasztás a Közép-Dunántúlra

A következő órákban nyugat felől zivatarrendszer éri el a régiót. A zivatarvonal nyugattól kelet felé mozog, jelenleg a nyugati határainknál jár. Sokfelé várható viharos széllel kísért zivatar. Helyenként 90 km/ó-t meghaladó széllökés, felhőszakadás, jégeső kísérheti a rendszert.

2006. 08. 20. 18.40

Figyelmeztető előrejelzés

Nyugatról kelet felé egy hidegfront halad át az országon. A front mentén zivatarzóna alakult ki, amelynek környezetében 90 km/ó-t meghaladó széllökés, jégeső és helyenként felhőszakadás is előfordulhat. (...) A zivatarlánc mögött átmenetileg 70-100 km/ó-s széllökések kísérhetik az északnyugati szelet. A legerősebb széllökések a Dunántúl északi részén és az északi országrészben valószínűek.

2006. 08. 20. 19.39

Piros fokozatú riasztás a (Budapestet is magába foglaló - a szerző megjegyzése) közép-magyarországi régióra

Nyugat felől viharos (60-85 km/ó) széllel kísért zivatarok érik el a régiót, helyenként heves zivatar is lehet, amit 90 km/ó körüli vagy ezt meghaladó széllökés, felhőszakadás és néhol jégeső kísérhet.

2006. 08. 20. 20.20

Piros fokozatú riasztás az észak-magyarországi régiónak

Nyugat felől viharos (60-85 km/ó) széllel kísért zivatarlánc éri el a régió északnyugati peremét, majd tovább halad kelet felé. Helyenként heves zivatar is lehet, amit 90 km/ó körüli vagy ezt meghaladó széllökés, felhőszakadás és néhol jégeső kísérhet.

2006. 08. 20, 20.47

Piros riasztás az F és az E körzetekbe (Észak-Alföld, Dél-Alföld)

A következő 1-2 órában nyugat felől viharos (60-90 km/ó) széllel kísért zivatarlánc éri el a régió északnyugati peremét, majd tovább halad kelet felé. Helyenként heves zivatar is lehet, amit 90 km/ó-t meghaladó széllökés, felhőszakadás, néhol jégeső kísérhet.

2006. 08. 20. 22.40

Piros riasztás narancsra mérséklése a C körzetben (Nyugat-Dunántúl)

2006. 08. 20. 22.57

Piros riasztás narancsra mérséklése az A körzetben (Pest megye és Budapest)

Pest megyét elhagyta a zivatar-lánc, de az északnyugati szelet továbbra is 60-70 km/h széllökések kísérik.

Az elõrejelzések hosszú listája
Az elõrejelzések hosszú listája
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.