MSZP kampánynyitó: Budapest a szabadság és a szolidaritás városa

Az MSZP és az SZDSZ tizenkét éves házassága Budapest házassága is, a főváros csak akkor lehet erős és sikeres, ha összefogás van a kerületek és Budapest vezetése között - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati budapesti kampánynyitóján.

"Budapest a szabadság levegőjétől lett olyan, amilyen" - mondta a miniszterelnök hangsúlyozva, hogy Budapest a szabadság és a szolidaritás városa. Hozzátette, ezt a két eszmét a szocialisták és a szabad demokraták képviselik, és akik a szabadságot és a szolidaritást választják, szavazzanak erre a két pártra és jelöltjeikre.

"Lehet választani a panelprolizás és a panelprogram között. Én az utóbbira szavazok" - mondta a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, lehet választani a Nemzeti Színház építésének leállítása és új kulturális negyedek építése, a metróépítés leállítása, valamint a metrófelújítás és a 4-es metró építése között.

Gyurcsány Ferenc szerint az önkormányzati választás Budapesten nem csupán arról szól, hogy "Tarlós István vagy Demszky Gábor, hanem arról, hogy a szóban forgó főpolgármester-jelöltek mögött milyen mentalitás, gondolkodás, kultúra áll". Mint mondta, nem lehet a rend nevében építkezéseket leállítani, és - ahogy Gyurcsány Ferenc fogalmazott - épületeket arrébb tolni. "Aki beavatkozik a szabadság levegőjébe, az megfojtja Budapestet!" - mondta a kormányfő kitérve arra is, Budapestet megfojtja az, aki nem képes elviselni a szabadságot.

Gyurcsány Ferenc beszédében szólt arról is, hogy Budapest képes változni, képes tiszteletben tartani a sokféle önállóságot. Megismételte: aki ezt választja, szavazzon a szabadság és a szolidaritás politikájára, az MSZP és az SZDSZ jelöltjeire.

Az Önnek eredmény, nekünk feladat a sikeres Budapest című kampánynyitón, amit az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott az MSZP, Molnár Gyula, a szocialisták budapesti elnöke bemutatta a két párt polgármester-jelöltjeit, akik Gyurcsány Ferenc társaságában a színpadra vonultak.

Olimpia szervezésére is felkészülnek

Készen állunk egy sikeres önkormányzati választásra - közölte az Uránia Filmszínház szimpatizánsok által zsúfolásig megtöltött dísztermében Molnár Gyula. Tudtuk, hogy a "tapasztalat és a megújulás szövetsége" nem egy "szerelemházasság lesz, de tudjuk a feladatot, érezzük a közös felelősséget" - mondta a szocialisták budapesti elnöke. 

Molnár Gyula több pontban vázolta a Budapest jövőjét érintő legfontosabb fejlesztéseket: akciót indítanak a lakásmaffia ellen, egységes lakbért és egységes parkolási rendszert vezetnének be, létesítmény és sportpályák fejlesztésével "hosszú távon" egy budapesti olimpia megszervezésére is felkészülnek.

A politikus kiemelte, hogy a hajléktalan-problémát új szállókkal és férőhelyek bővítésével oldanék meg. A betegellátás színvonalát további kórházi fejlesztésével érnék el, civil szervezetekkel közösen tennék hatékonyabbá az akadálymentesítés kérdésének megoldását. Molnár Gyula kritikaként fogalmazta meg, hogy eddig nem volt "intézményes keret" a fővárosban arra, hogy a fiatalok is részt vehessenek saját sorsuk alakításában. A szocialista politikus hozzátette: szeretnék, ha diákönkormányzatok hatékonyabban szólhatnának bele az őket érintő kérdésekbe. A nyugdíjasokról szólva közölte: "nem csak gondoskodni, de az öngondoskodás feltételeit is biztosítani" akarják.

Demszky Gábor főpolgármester az MSZP és az SZDSZ koalíciójával kapcsolatban úgy fogalmazott, a két pártnak közös programja van, s Budapest csak akkor fejlődhet, ha a kormány együttműködik a városvezetéssel. A főpolgármester beszédében kiemelte, Gyurcsány Ferenc az első olyan miniszterelnök, akivel szinte napi munkakapcsolatban áll. A politikus hozzátette, Gyurcsány Ferenc meg akarja oldani Budapest problémáit. Demszky Gábor megköszönte a szocialista párt vezetőinek, hogy támogatják újabb főpolgármesteri indulását. Mint mondta, egy felmérés szerint a budapestiek úgy vélekednek a fővárosról, hogy a város megfelelő fejlődési pályán van.

Demszky Gábor kiemelte, ebben a ciklusban  Budapesten naponta háromezer négyzetméter lakás, 500 négyzetméter új iroda és kétszáz négyzetméter kiskereskedelmi üzlet jött létre. "Ez tudatos városfejlesztés eredménye" - tette hozzá a szabaddemokraták politikusa. Emlékeztetett arra, hogy az elkezdett Podmaniczky-programra 1.100 milliárd forintot fordítanak,a  fejlesztések egy része már megvalósult. Ezzel kapcsolatosan Demszky Gábor beszélt arról is, hogy az általa ígért programok és beruházások több mint kétharmada valósult meg az utóbbi négy évben, további egynegyedük megvalósítása folyamatban van, és mindössze 8 százalékuk nem teljesült eddig. 

A rendezvény elején budapesti életképekből tartottak zenei aláfestéssel kísért vetítést, s közben a két párt programjának címszavait lehetett olvasni. Ezt követően Galkó Balázs és Vallai Péter színművész mondott részleteket József Attila és Ady Endre verseiből.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.