Orosz biztonsági erők négy embert öltek meg Dagesztánban

Négy állítólagos iszlám szélsőségest öltek meg az orosz rendőri erők szombatra virradóra a észak-kaukázusi Dagesztáni Köztársaság fővárosában, egy ház ostromában - mondták el a Csecsenfölddel szomszédos köztáraság tisztségviselői.

A rendőrség és más biztonsági erők az éjszaka közepén vették körbe a mahacskalai házat, miután a megfigyelésekből arra következtettek, hogy azt a szélsőségesek tevékenységük központjaként használják. A bennlévők nem voltak hajlandóak megadni magukat, s miután kiengedték a házban lévő gyermekeket, megkezdődött az épület ostroma. A hajnalig tartó tűzharc következtében a ház teljesen kiégett. Az akcióban egy rendőr és több kívülálló civil is megsebesült.

A három körözött lázadón kívül megölték a ház tulajdonosát is, akit a rendőrség szintén a szélsőségesekhez sorolt (más jelentések szerint viszont a fegyveresek túsza lehetett). Három nőt, akik állítólag az iszlámista lázadók szimpatizánsai, elfogtak - jelentették a hatóságok.

A mahacskalai ostromra egy nappal azután került sor, hogy az igazságügyi hatóságok Jurij Csajka orosz főügyész elnökletével tartott Rosztov-na-Donu-i értekezletén a résztvevők aggodalmuknak adtak hangot a térség továbbra is rossz bűnügyi helyzete miatt. Ezen belül is elsősorban a terrorista cselekmények, illetve a hatalmi és az erőszervezetek tagjai elleni támadások számát tartották változatlanul magasnak. Adataik szerint Oroszország déli részén 78 terrorcselekményt követtek el 2006 első hét hónapjában, a rendfenntartó szervek munkatársait ért támadásokban 81 személy életét vesztette, 146 pedig megsebesült.

Ugyancsak a július végéig tartó időszakban Oroszország déli részén összesen 213 ezer bűncselekményt követtek el. Ez 10,6 százalékkal magasabb, mint az előző évi hasonló időszakban volt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.