A Szondánál is elhúzott a Fidesz

Május óta 11 százalékpontnyi (nagyjából 900 ezernyi) szimpatizánst veszített a Magyar Szocialista Párt, és hétszázaléknyit (öt-hatszázezret) szerzett a Fidesz. A kormánypártnál többé-kevésbé folyamatos visszaesést láthattunk, az ellenzékinél viszont júliusról augusztusra történt ugrásszerű emelkedés.

Három hónapos átfutású politikai szavazóvándorlásnak lehetünk tanúi: a nyár elején az MSZP-től eltávolodók számára a Fidesz még nem volt politikai alternatíva, mostanra vált számukra azzá. A tavasszal még szocialisták három-négyszázezres csoportja vált a késő nyárra fideszessé.

Az MSZP táborának szűkülése együtt járt ugyanakkor az aktivitási szint erősödésével. Májusban 74, jelenleg 80 százalékos a szocialisták általános részvételi hajlandósága. A fideszesek időközben nem váltak lendületesebbé, akkor és most is 75 százalékuk volt aktív. Az októberi önkormányzati választásokon való részvételt a szocialisták 78, a fideszesek 73 százaléka ígéri. Az MSZP városokban élő hívei elkötelezettebbek saját polgármesterjelöltjeik támogatásában, mint az ellenzékiek (65-47 százalék). A kormánypárti szavazók önbizalma folyamatosan csökkent az elmúlt hónapokban, 92 százalékról 52 százalékra esett a győzelmi reményeket táplálók aránya. A Fidesz táborában viszont emelkedett a nyerésben bízók aránya, 44-ről 83 százalékra.

Az MSZP és a Fidesz támogatottságában mutatkozó markáns különbség következménye, hogy az idős emberekén kívül nincs olyan nagyobb társadalmi csoport, ahol a kormánypárt vezetne. Mi több, ebben a vonatkozásban is tapasztalhatunk változást, hiszen az ötvenesek körében - meglehetősen szokatlanul - azonos a két párt szimpatizánsainak aránya (30-30 százalék), és csak a hatvan évnél korosabbak számára kedveltebb az MSZP (34-26 százalék). A társadalom alsó-közép, valamint középső rétegeiben az átlagosnál nagyobb az MSZP lemaradása, az iskolázottsági és foglalkozási hierarchia alján és tetején kisebb.

A helyhatósági választások előtti regionális, településszerkezeti helyzetkép sem mutat kedvező képet az MSZP számára. A hagyományosan baloldali többségű észak-magyarországi régióban szerény előnyük van a szocialistáknak (27-25 százalék), másutt jelentős hátrányuk. Különösen feltűnő a fővárosi politikai paletta átszíneződése. A múlt havi döntetlent követően Budapesten ez idő tájt Fidesz-előny érzékelhető (30 százalék, szemben az MSZP 26 százalékával). Az SZDSZ a maga öt százalékával is csak az egyensúly körüli helyzetet teremti meg a fővárosban. A szabad demokraták politikai tényezőként még a vidéki városokban is jelen vannak, igaz, csak két százalékkal. (Szonda Ipsos)

Az adatfelvétel ideje: 2006. augusztus 12-22. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.