A "kizárt" alapszervezet

Felemás a Fidesz-MDF viszony a fővárosi kerületekben. Az őszi helyhatósági választásokon az MDF három kerületben támogatja a Fidesz polgármesterjelöltjét, van, ahol viszont a felsőbb pártvezetés ezt nem engedte meg.

Felfüggesztette az országos pártvezetés a XII. kerületi MDF-alapszervezet működését a helyi képviselőjelölt-állító taggyűlés után. A felső pártvezetés bizalmát élvező képviselő, Salamin András és Vaskor László budapesti alelnök állít képviselőjelölteket. Vaskor mellesleg Budavár alpolgármestere, s ott a közelmúltbeli polgármester-felfüggesztésnek is kezdeményezője. A XII. kerületben elnöki megbízottként szabad kezet kapott. Ahhoz is joga volt, hogy néhány nappal az ominózus taggyűlés után kicseréltesse a zárat a helyi irodán, s így szó szerint "kizárja" az alapszervezetet.

A tagság a kerületben megállapodást kötött a Fidesszel hét közös jelölt indításáról, akik közül kettőt az MDF "adott" volna. A jelöltek között nem szerepelt Salamin András, aki a jelenlegi önkormányzat MDF-es képviselője. Július 26-án a kerületi MDF-tagok döntöttek abban is, hogy a Hegyvidéken az MDF is Pokorni Zoltán fideszes polgármesterjelöltet támogatja. Ezután az alapszervezet felfüggesztését még aznap elrendelte Hock Zoltán MDF-elnökhelyettes, és kinevezte Vaskor Lászlót elnöki megbízottnak.

Új döntés született: az MDF mégis önálló polgármesterjelöltet indít, Salamin András személyében. Lukács Tibort, a felfüggesztett alapszervezet elnökét törölték a jelöltek közül.

Almássy Kornél, budapesti MDF-elnök szerint a helyi választási megállapodások megkötését az alapszervezeteknek egyeztetni kell a budapesti választmánnyal. A XII. kerületben a pártvezetés beavatkozásának oka éppen az volt, hogy a XII. kerületi alapszervezet elnökének nem lett volna joga megállapodást aláírni, amíg arra a budapesti vezetés rá nem bólint. A másik ok a jelöltállítás elhanyagolása volt a körzetben.

Almássy szerint a III. és a XVI. kerületben, ahol az MDF is a Fidesz polgármesterjelöltjét támogatja, hosszú egyeztetés zajlott a megállapodásról a budapesti választmánnyal, s mindkét esetben jóváhagyták azt. Elfogadták azt is, hogy Kispesten közösen támogassanak egy pártonkívüli jelöltet. De nem hagyták jóvá a megállapodást a XI. kerületben, s így ott az MDF önálló jelöltet indít Kupper Andrással szemben.

Molnár József helyettesíti Nagy Gábor Tamást

Jogsértő módon döntött az I. kerületi képviselő-testület augusztus 9-én, amikor fegyelmi viszgálatot kezdeményezve és a vizsgálat idejére felfüggesztve Nagy Gábor Tamás polgármestert, helyettesítésével Görög Tibor alpolgármestert bízta meg. Így foglalt állást Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala. "A helyettesítés kérdésében a polgármester intézkedése tekintendő irányadónak, a képviselő-testület a polgármester helyettesítésének kérdésében döntési hatáskörrel nem rendelkezik" - írja az állásfoglalás. A polgármester korábban Molnár József alpolgármestert jelölte ki általános helyetteséül, így a fegyelmi vizsgálat lezárultáig nem Görög Tibor, hanem Molnár alpolgármester gyakorolja a polgármesteri jogköröket. Külön eljárás folyik a Fővárosi Biróságon abban a kérdésben, vajon szükséges volt-e Nagy Gábor Tamás felmentése a fegyelmi idejére. Ebben az ügyben kedden hallgatják meg a feleket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.