Nyitrán megvertek egy magyar egyetemista lányt

Ismeretlen tettesek megvertek egy magyar egyetemista lányt pénteken Nyitrán, és magyarellenes szöveget írtak a blúzára.

A támadás a város egyik aluljárójában történt. A két ismeretlen azért támadt rá a 23 éves diáklányra, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" mondatokat írták - értesült az MTI a nyitrai Konstantín Egyetem magát megnevezni nem kívánó forrásától. Az eset az egyetemhez közeli parkban történt. A német-magyar szakos diáklány éppen a szigorlatára sietett. A támadók minden értéktárgyát elvették.

A 23 éves dunaszerdahelyi illetőségű diáklány alhasi vérzéssel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészkarára. A nyitrai kórházból a lányt délután szülei kívánságára szülővárosába, a dunaszerdahelyi kórházba szállították.

Göncz Kinga: egyértelmű az elítélés Szlovákiában

Göncz Kinga külügyminiszter közlése szerint egyértelműen utasítják el Szlovákiában a magyar lány bántalmazását, s a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kivételével a politikai pártok egységesen határolódtak el.A politikus pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a nap folyamán információkat gyűjtött a pozsonyi magyar külképviselettől, illetve konzultált Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártjának elnökével a diáklányról, aki jelenleg a dunaszerdahelyi kórházban van, "súlyos, de nem nagyon súlyos sérülésekkel". Göncz Kinga hozzáfűzte, hogy felvetődött: ő és a szlovák miniszterelnök-helyettes is meglátogatja a diáklányt, de ő egyelőre nyugalmat akar.

Göncz Kinga kitért arra, hogy Bugár Béla konzultált a pozsonyi miniszterelnök-helyettessel és a rendőrfőnökkel is, s innen tudja, hogy egy különleges rendőri egységet vezényeltek Nyitrába azért, hogy minél előbb elfogják a tetteseket.

Külügy: a nagykövetség figyelemmel kíséri az eseményeket

A pozsonyi magyar nagykövetség figyelemmel kíséri az eseményeket, és tájékozódik a fejleményekről - közölte a Külügyminisztérium szóvivője."A felelőtlen politikai nyilatkozatok hozzájárulhatnak az ilyen esetek előfordulásához" - fogalmazott Polgár Viktor.

A szóvivő szerint "az ilyen esetekben az a célszerű megoldás, ha a kormányok határozottan és gyorsan elhatárolódnak ezektől az eseményektől". Utalt arra, hogy a magyar külügyminiszter szerdán azt közölte: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az idegengyűlölet minden formáját. Göncz Kinga azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a hétvégén első- és másodosztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzéseken szlovákellenes transzparensek jelentek meg a lelátókon.

Rendkívüli rendőrségi akció Nyitrán

Bugár Béla, a Magyar Koalíció pártjának elnöke a nyitrai inzultus ügyében tájékozódni próbált Robert Kalinák szlovák belügyminiszternél, aki szabadságon van, de azonnal intézkedett.

Ennek nyomán Ján Packa országos rendőrfőkapitány vette kezébe az ügyet. Packa délután sajtótájékoztatón jelentette be: úgy döntött, hogy azonnali hatállyal olyan különleges rendőri csoportot hoz létre, amelynek speciálisan a szélsőséges megnyilvánulások elleni fellépés lesz a feladata. Döntését a nyitrai esettel indokolta, amelyben - mint mondta - a megtámadott magyar nemzetiségű diáklánynak nem csak a mobiltelefonját vették el, hanem a fülbevalóját is kitépték a füléből. "Egyetlen hasonló esetet sem fogok megtűrni, mert mindegy, hogy az elkövetők holmi unatkozó taknyosok, vagy olyan alakok, akik nemzetiségi feszültséget akarnak kelteni" - fogalmazott Szlovákia rendőrfőkapitánya és elmondta: röviddel a diáklány elleni támadást követően Nyitrán rendkívüli rendőrségi akció kezdődött és tart mindaddig, amíg kézre nem kerítik, vagy valaki fel nem adja a tetteseket, akik "nagyon kemény bánásmódra számíthatnak." Jelezte: az országos rendőrfőkapitányságon a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítását szolgáló új, hatékonynak szánt koncepció van előkészülőben: az ilyen bűnözést a szervezett bűnözés ellen küzdő különleges rendőrségi csoport feladatkörébe sorolják.

Szlovákiában az utóbbi napokban egyre több inzultus, tettleges támadás éri az ottani magyarokat, ami az MKP elnöke, Bugár Béla szerint azért van, mert Robert Fico kész együtt kormányozni a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS). Bugár felszólította Ficót: személyesen és kormánya nevében haladéktalanul határolódjon el a Slota-féle szélsőséges jelenségektől és azonnal tegye meg azt, amit meg kell tenni, mert félő, hogy holnap már késő lesz, hiszen a mesterségesen gerjesztett magyarellenes indulatok megállíthatatlan fordulatot vehetnek.

Bugár délután találkozott a kisebbségi- és emberjogi kérdéséket felügyelő Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettessel, aki teljes határozottsággal ítélte el a szélsőséges megnyilvánulásokat és elhatárolódott a riasztó jelenségektől, "történjenek azok akár az egyik, akár a másik oldalon." Caplovic támogatja Bugár javaslatát, aki azt akarja, hogy a szlovákiai parlamenti pártok közös nyilatkozatban ítéljék el a nemzeti kisebbségek elleni uszítás minden megnyilvánulását.

Az MKP elnöke a találkozón közölte: a szlovákiai magyarok és az MKP elvárja, hogy a miniszterelnök is határolódjon el felerősödő nacionalista indulatoktól, nevezetesen a nyitrai esettől is. Robert Fico ezt egyelőre nem tette meg.

A nap történéseire reagálva az uszítások név szerinti gerjesztőjeként emlegetett Ján Slota kormányhoz tartozó pártja, az SNS nyilatkozatban reagált Bugár pénteki fellépésére. Felszólította az MKP-t: "Hagyja abba a hazudozást, ne terjessze tovább a politikai fajgyűlöletet és ne korbácsolja fel a nemzetiségi szenvedélyeket." Slotáék "elhatárolódnak az MKP terrorista eszközeitől, amelyek által a szlovákiai magyarok az MKP irredenta politikájának túszaivá lesznek."

A. Nagy László, az MKP alelnöke, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke a kora esti órákban a dunaszerdahelyi kórházban meglátogatja a nyitrai támadás áldozatát. mesterségesen gerjesztett magyarellenes indulatok megállíthatatlan fordulatot vehetnek.

Fidesz: "a magyarellenes jelenségek egyértelműen a szlovák kormány felelősségére írhatóak"

A Fidesz a leghatározottabban elítéli a nyitrai, magyar egyetemi hallgató elleni brutális bántalmazást, és elvárja a magyar kormánytól, hogy azonnal diplomáciai úton juttassa kifejezésre tiltakozását - mondta pénteken Németh Zsolt.

Németh Zsolt úgy fogalmazott, a szlovákiai magyarellenes jelenségek "egyértelműen a szlovák kormány felelősségére írhatóak".

A Fidesz politikusa reagált Eörsi Mátyás hozzá intézett nyílt levelére is, melyben az SZDSZ ügyvivője a magyarországi szlovákellenesség egységes elítélését szorgalmazza. Németh Zsolt válaszában azt mondta, a kisebbik kormánypárt politikusa minden jel szerint elállt ettől. Sajnálom, mert nyitottak vagyunk a közös fellépésre - tette hozzá a Fidesz képviselője.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.