A Fidesz az augusztus 20-i tragédia vizsgálatát firtatja

Lezárult-e a vizsgálat az augusztus 20-i katasztrófa ügyében? - tette fel a kérdést a Fidesz helyettes szóvivője pénteken Budapesten.

Cser-Palkovics András azzal kapcsolatban fogalmazta meg kérdését a Miniszterelnöki Hivatal Irodaháza előtt tartott sajtóértekezletén, hogy előző nap a kormányszóvivő arról beszélt: az államfő a vizsgálat végleges, részletes anyagát fogja megkapni.

Miután Sólyom László jelezte, hogy nem megnyugtató számára a vizsgálat végeredménye, Danks Emese azt mondta, az államfő azért nem kapta meg a vizsgálat anyagát, mert ő majd a részletes anyagot fogja megkapni - mondta a helyettes szóvivő, hozzátéve, hogy híradások szerint ez még több hétig eltart. Az ellenzéki párt kíváncsi arra, hogy jelenleg a korábbi vizsgálatot folytatják-e, avagy új vizsgálat indult - közölte az ellenzéki párt helyettes szóvivője.

Hozzátette, hogy ha az utóbbi az igaz, akkor arra is kíváncsiak, hogy ki indította ezt a vizsgálatot, ki folytatja, milyen szervek bevonásával, s az a szakmai, vagy a politikai felelősségre tér ki? A Fidesz tudni szeretné azt is, hogy a mostani vizsgálatot miért a nyilvánosság elől elzárva folytatják, s eredményét mikor hozzák nyilvánosságra.

Megértjük - mondta Cser-Palkovics András -, hogy az a vizsgálat, ami a múltkor folyt, a kormányzat számára sem hozott megnyugtató eredményt, hiszen túl azon, hogy politikai felelősséget nem vizsgált és nem is állapított meg, szakmai tartalma is megbukott, hiszen kiderült: azok a megállapítások sem állják meg a helyüket, amelyeket három tisztviselőről tartalmazott.

Úgy fogalmazott: "Reméljük és megértjük, ha miniszterelnök úr az elmúlt napok új fejleményei után gondolta, hogy mégis csak megkezdi a politikai felelősség vizsgálatát, de akkor kérjük, hogy ezt ne a nyilvánosság kizárásával, hanem a nyilvánosság előtt tegye meg".

A tények vizsgálata lezárult, a személyi felelősség megállapítása még tart

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Szilvásy György miniszter által elrendelt, az augusztus 20-i természeti katasztrófával foglalkozó vizsgálat lezárult. A tények tisztázása után még folynak a személyi felelősség megállapítására vonatkozó eljárások. Ezt augusztus 22-i sajtótájékoztatóján a miniszter is bejelentette.

Persányi Miklós szakminiszter ennek megfelelően további vizsgálatot kezdeményezett Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője ellen annak megállapítására, hogy mindent megtett-e azért, hogy működjenek a szükséges információs rendszerek és csatornák.

Lamperth Mónika szakminiszter pedig vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Tatár Attila, valamint helyettese, Muhoray Árpád mindent megtettek-e a zökkenőmentes működés érdekében.

Kormányszóvivő: még nem zárult le a vihar miatti vizsgálat

Az augusztus 20-ai események kapcsán zajló vizsgálat akkor lesz végleges, ha a személyek ellen folyó vizsgálatok is lezárultak - mondta az MTI-nek pénteken Danks Emese. A kormányszóvivő azzal kapcsolban nyilatkozott, hogy a Fidesz szerint titkos vizsgálat zajlik, annak ellenére, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter kedden már lezárta azt.

"Szó sincs titkos vizsgálatról, hiszen miniszter úr tájékoztatta a sajtót, hogy egyes személyek ellen még vizsgálódnak" - hangsúlyozta Danks Emese. Emlékezetett arra, hogy az érintett szaktárcák vezetői vizsgálatot indítottak az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői ellen. Kérdésre válaszolva elmondta, a legrészletesebb, legkörültekintőbb eljárás után lesz végleges a vizsgálat, amelynek eredményéről tájékoztatják Sólyom László köztársasági elnököt is.

Az államfő előző nap nyilatkozott arról, hogy nem érzi megnyugtatóan lezártnak az augusztus 20-i viharral kapcsolatos vizsgálatot. Sólyom László a Madarász Utcai Gyermekkórházban, valamint az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben tett látogatása után kiemelte: "a felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell".

Azt is elmondta, hogy az augusztus 20-i események után nem kapott személyes tájékoztatást, pedig mint megjegyezte, rendkívüli eseményekről, a következményekről, a kárelhárítási tervekről az elnököt tájékoztatni kell.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.