Egyperces megemlékezés volt a vihar áldozatairól Budapesten

Ma délben egy percre megállt az élet a fővárosban a vasárnapi viharban életét vesztett öt ember emlékére. Leállt a tömegközlekedés, a Parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűztek.

A kormány még szerdán úgy döntött: a fővárossal közösen arra kéri a budapestieket, hogy péntek délben egy perces néma leállással fejezzék ki részvétüket és együttérzésüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt. A tűzijáték ideje alatt kitört vihar következtében öt ember meghalt és sok száz megsérült.

Délben a BKV felszíni járatai egy percet álltak a megállókban. A Moszkva téren ugyanakkor az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a járművek elindultak a megállókból. Budapesten és közvetlen környezetében a MÁV mozdonykürtjei 10 másodpercig szóltak.

A Magyar Televízió egy percen át állóképeket mutatott a katasztrófáról, a déli harangszó pedig az áldozatokra és a mentésben résztvevő helytállására emlékeztetett.

A Magyar Rádió Kossuth és Petőfi adóján egy percen át komolyzene volt hallható. A Bartók rádió nem változtatta meg programját, amelyen egyébként is egy komolyzenei alkotás szerepelt a déli harangszó előtt.

"Gyászszünet a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatainak emlékére" - olvashatták a Duna tévé mindkét csatornájának nézői, miközben Beethoven III. szimfóniájának egy részlete szólt. A Hír TV harangszó mellett élő képeket mutatott az Erzsébet hídról és környékéről. A TV2 és az RTK Klub is megemlékezett.

Erdő Péter imádkozott a vihar áldozataiért

Egyperces néma megemlékezést tartottak pénteken délben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti székházában kialakított kápolnában, ahol ezt követően Erdő Péter bíboros mondott imádságot az augusztus 20-i budapesti vihar áldozatainak lelki üdvéért és a sérültek felépüléséért.

Az esztergom-budapesti érsek az imádság előtt bemutatta a sajtó képviselőinek a katolikus egyház katekizmusának kompendiumát, rövidített változatát, amely immár magyar nyelven is megjelent.

A kiadvány felhívás arra, hogy az abban foglaltakat az egyház építse be hitoktatási anyagaiba, adja tovább, és arra, hogy a könyvet a nem hívő érdeklődők is vegyék a kezükbe - mondta a Erdő Péter a kötetről, amely kérdések és feleletek formájában fogalmazza meg a katolikus hit lényegét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.