Új útlevél műanyagból, mikrocsippel

Minden részletében új útlevelet kapnak azok, akik augusztus 29-étől igényelnek ilyen okmányt. A Központi Hivatal vezetője, Urbán György elmondta: a burgundi vörös fedelű okmány borítója és lapjai is műanyagból készültek, s azokba a korábbinál több biztonsági elemet építettek be.

A hátsó borítóban láthatatlan mikrocsip és viszonylag nagyméretű hurokantenna található; a csip elektronikus formában tartalmazza a tulajdonos adatait és fényképét, három év múlva pedig már az ujjnyomatát is. A titkosított adattartalom csak speciális eszközzel lesz olvasható, illetve módosítható, de az apró elektronikus eszköz jól ellenáll a mechanikai igénybevételnek is, sőt erős mágneses tér sem tesz kárt benne. Mindezek alapján az új útlevél az Európai Unió valamennyi okmánybiztonsági előírásának megfelel.

Az új okmány előállítási költsége szolgálati titok ugyan, annyi azonban bizonyos, hogy az irat a jelenleginek a többszörösébe kerülhet. Ennek egyik oka, hogy az egyébként kereskedelmi forgalomban is megvásárolható mikrocsip ára öt euró, és csaknem ennyi a szoftverlicenc. Így csupán az elektronikus elemekért két és fél ezer forint körüli összeget kell darabonként fizetni, s legalább ennyibe kerül majd a különleges anyagokból álló okmány előállítása és kitöltése is.

Ilyen lesz: mûanyag lap, titkosított adatokkal
Ilyen lesz: mûanyag lap, titkosított adatokkal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.