Folyamatos üzenetek a katasztrófavédelemnek

Újabb információk kerültek lapunk birtokába az augusztus 20-i viharriasztásról, s ezek szerint a meteorológiai szolgálat ügyeletese több csatornán is folyamatosan tájékoztatta a katasztrófavédelmet a közelgő viharról.

Úgy értesültünk, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese vasárnap reggel 9 óra 45 perctől folyamatosan küldött üzenetekben tájékoztatta a katasztrófavédelmi főügyeletet az országon végigvonuló zivatarvonalról. Az adatokat nem hagyományos e-mailen, hanem az e célra rendszeresített Marathon Globe információs rendszeren keresztül küldték el először, majd faxon is megerősítették. (Lapunk értesülései szerint a két minisztériumi szerv között érvényben lévő megállapodás alapján a riasztás kizárólag a Marathon rendszeren keresztül történik, a fax tehát már csak "szorgalmi feladat" volt.)

Elvileg a vonal mindkét végén folyamatos ügyelet van, vagyis a katasztrófavédelemnél az üzeneteket valakinek fogadnia kellett. Azt azonban eddig nem sikerült megtudnunk, hogy ez valóban így történt-e. A belügyi tárca kérésére és igényei alapján kidolgozott Marathon olyan speciális, zárt levelezőrendszer, amely csak akkor igazolja vissza a küldött üzenetek elolvasását, ha ahhoz a címzett hozzájárul, s egyelőre az sem kizárható, hogy az összes aznapi üzenetet csak este 11-kor olvasták el. És van még egy gyenge pontja: bár számos minisztériumi szervezet és intézmény csatlakozott rá, a meteorológiai riasztás azonban automatikusan csak a katasztrófavédelemhez és az árvízvédelmi intézkedésekért felelős Országos Műszaki Irányító Törzshöz jut el, ennél szélesebb körhöz csak akkor, ha az előbbiek továbbküldik.

Az eddigi gyakorlat szerint az ügyeletes meteorológus telefonon csak akkor küld kiegészítő értesítést, ha a zivatarvonal váratlanul alakul ki. Az biztos, hogy most nem történt telefonos riasztás, azt viszont a jelenleg is zajló vizsgálat fogja eldönteni, hogy hibáztatható-e emiatt az ügyeletes.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.