A szerződés nem igazolja Szilvásy György vizsgálatát?

A köztársasági elnök tegnap az augusztus 20-i viharral kapcsolatos vizsgálatról úgy nyilatkozott, hogy az nincs megnyugtatóan lezárva. A kancellária által nyilvánossá tett szerződésből sem derül ki egyértelműen, ki állíthatta volna le a tűzijátékot.

"Ha vis maior következik be (...), hacsak a Megrendelő (a MeH) írásban másként nem rendelkezik, a Vállalkozónak (Nexus Kft.) folytatnia kell a szerződéses kötelezettségek teljesítését a józan és a gyakorlati megfontolás határain belül" - így szól a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a tűzijátékot is szervező Nexus Reklámügynökség Kft. között létrejött szerződés egyik pontja. A dokumentum - amelyet a kancellária szerda késő este hozott nyilvánosságra - némileg ellentmond Szilvásy György kancelláriaminiszter állításának. Ő ugyanis korábban azt mondta: a katasztrófaterv csak a tűzzel öszszefüggő helyzetekre terjedt ki, az időjárás okozta katasztrófahelyzetre nem, ugyanakkor a szerződésben az olvasható, hogy rossz időjárás esetén a rendezvényt átszervezéssel, átalakítással próbálják megtartani, s csak végső esetben jöhet szóba annak más időpontra való áthelyezése.

Egyébként a Nexus Kft. 250 millió forintért vállalta az augusztus 20-i rendezvények kivitelezését. A szerződést Simon Gábor ügyvezető, a MeH oldaláról Bodor Tibor főcsoportfőnök írta alá. Az utóbbinak a kancelláriaminiszter vizsgálata alapján visszavonták vezetői megbízatását, a szerződés hiányosságaira hivatkozva.

Mindazonáltal továbbra is nyitott a kérdés, hogy ki állíthatta volna le a tűzijátékot, ki küldhette volna haza azt a becslések szerint másfél millió embert, aki vasárnap este kilenc óra előtt ellepte a rakpartokat és a rendezvény környékét. A miniszterelnök ugyanis úgy foglalt állást az ügyben, hogy nem indokolt a politikai felelősségre vonás. Erről a döntésről viszont a köztársasági elnök tegnap a viharban megsérült gyerekek és felnőttek meglátogatása után úgy nyilatkozott: a rendelkezésére álló információk alapján nem érzi megnyugtatóan lezártnak a viharral kapcsolatos vizsgálatot. Sólyom László szerint a felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell. Ugyanakkor kifogásolta, hogy az események után nem kapott személyes tájékoztatást, pedig - mint fogalmazott - a rendkívüli eseményekről, a következményekről és a kárelhárítási tervekről az elnököt tájékoztatni kell.

A kormányszóvivő minderre azt válaszolta: a vizsgálat teljes befejezésekor informálják az államfőt. Az ellenzék továbbra is Szilvásy György politikai felelősségét firtatja. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: a kancelláriaminiszter azért, hogy magát mentse, rossz, elfogadhatatlan, téves következtetésekre jutott a vizsgálat alapján.

Hack Péter büntetőjogász a hírszerző.hu internetes lapnak úgy nyilatkozott: ebben az esetben nem merül fel büntetőjogi felelősség kérdése, mivel a döntési helyzetben lévők az eddigi vizsgálat alapján nem rendelkeztek kellő információval, akiknek meg tudomásuk volt a készülő viharról, nem voltak döntési helyzetben.

Tegnap a Dunán horgonyzó A38-as állóhajót rögzítő vasmacska kötelébe akadva megtalálták a búvárok a vasárnapi vihar ötödik halálos áldozatát - a román állampolgárságú, 50 éves férfi felesége is a vízbe fulladt a tűzijáték idején.

Sólyom László tegnap meglátogatta a Madarász Utcai Gyermekkórházban fekvõ  sérülteket
Sólyom László tegnap meglátogatta a Madarász Utcai Gyermekkórházban fekvõ sérülteket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.