Megtalálták a vihar ötödik áldozatát

A vasárnap esti viharban csónakjából kiesett és eltűnt román férfi holttestét találták meg csütörtökön a Duna budapesti szakaszán, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38-as állóhajónál - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az elsüllyedt csónak, benne a négy napja keresett férfi holttestével, a szórakozóhelyként működő hajót rögzítő vasmacska kötelébe akadt bele.

Schőn Péter közölte: azt a csónakot emelték ki, amelyről a vasárnapi viharban többen a vízbe estek, és a csónakban annak a férfinak a holtteste volt, aki az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört vihar idején tűnt el a Dunában.

A nyolcszemélyes, motorral házilag felszerelt lemezcsónak az A38-as állóhajó horgonyába akadt bele, és elsüllyedt. A csónak padja alá szorulva egy férfi holttestét találtak meg a búvárok - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A csónakon utazott egy román állampolgárságú házaspár is, a 47 éves nő holttestét a Fejér megyei Ercsinél, a kőgátnál találták meg hétfőn délután.

Feljelentés-kiegészítés tűzijáték-ügyben

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön feljelentés-kiegészítést rendelt el a vasárnap esti tűzijáték miatt tett feljelentések ügyében – közölte a szervezet szóvivője.

A feljelentés-kiegészítés teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízták meg, a BRFK-nak 15 napja van arra, hogy az előírtakat teljesítse.

Az ügyészség hivatalból, illetve a sajtó útján is értesült arról, hogy különböző vizsgálatokat folytattak le, a feljelentés-kiegészítésben a rendőrségnek össze kell gyűjtenie ezeket az iratokat és a jelentéseket, és azok alapján el kell döntenie, elrendeli-e a nyomozást vagy elutasítja a feljelentéseket.

Halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt összesen három feljelentés érkezett a vasárnap esti tűzijáték szervezésében és lebonyolításában résztvevők ellen, kettő az ügyészségre, egy pedig a BRFK-ra. A három feljelentést egy ügyként kezelik.

Sólyom László a vihar sérültjeivel találkozott

Az augusztus 20-i viharral kapcsolatos kormányzati vizsgálatot az államfő nem érzi megnyugtatóan lezártnak. Erről Sólyom László azután nyilatkozott, miután csütörtökön a Madarász Utcai Gyermekkórházba és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe látogatott.
Mint az államfő kiemelte: "a felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell".

Megjegyezte, négy nappal az események után azzal is törődni kell, hogy mi lesz a viharban megsérült emberekkel. Hozzátette: a kórházak dolgozói tökéletesen önzetlenül és nagyszerűen ellátták feladatukat.

Azt is elmondta, hogy az augusztus 20-i események után nem kapott személyes tájékoztatást, pedig mint megjegyezte, rendkívüli eseményekről az elnököt tájékoztatni kell.

Fidesz: Gyurcsány és Szilvásy menekül a felelősség elől

A Fidesz sajnálattal veszi tudomásul, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György kancelláriaminiszter menekül az augusztus 20-i tűzijáték alatt történt tragédiával kapcsolatos politikai felelőssége elől - mondta Navracsics Tibor frakcióvezető a Fidesz csütörtöki elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón.

A frakcióvezető hangsúlyozta: a kancelláriaminisztert terheli politikai felelősség a történtekért, és Szilvásy Györgynek lett volna négy napja, hogy felajánlja lemondását, ezt azonban nem tette meg.

Félmilliárd feletti kárbejelentés a biztosítóknál

A Magyar Biztosítók Szövetségéhez (MABISZ) csütörtök délelőttig beérkezett adatok szerint a vasárnap esti vihar okozta kár meghaladta a félmilliárd forintot - áll a MABISZ közleményében.

Csütörtök délelőttig tovább nőtt a bejelentett viharkárok száma, mintegy 4.800 lakás- és épületbiztosítási kárbejelentés érkezett a magyar biztosítókhoz. Egy nappal korábban még 3.500 bejelentés történt. A becsült kárösszeg meghaladja az 510 millió forintot, szerdán még 100 millióval kevesebb volt.

A lakásbiztosítási károk mellett folytatódtak a gépjárművek casco kárbejelentései is. Eddig 210 kárigény érkezett a biztosítókhoz, amelyek összege mintegy 95 millió forint, egy nappal  korábban 133 kárigény érkezett 64 millió forint összegben.

A MABISZ továbbra is úgy kalkulálja, hogy a végleges kár milliárdos nagyságrendű lesz.

(forrás: MTI)

Búvárok és tûzoltók emelték ki a hajót a Petõfi híd budai hídfõjénél
Búvárok és tûzoltók emelték ki a hajót a Petõfi híd budai hídfõjénél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.