Semmi sincs kizárva

Nyomásgyakorlásnak tűnik a nemzetközi szövetség Olaszországhoz intézett, fenyegetésnek is beillő ultimátuma, mely szerint, ha a Juventus nem törődik bele, hogy a másodosztályba utasították, a FIFA felfüggeszti az olasz szövetség tagságát.

A figyelmeztetés egy időben érkezett azzal a hírrel, hogy Giovanni Cobolli Gigli, a Juventus elnöke bejelentette: a klub továbbra sem fogadja el a sportbíróság ítéletét, és közigazgatási bírósághoz kíván fordulni.

Noha elképzelhetetlennek tetszik, hogy a vb-aranyérmes olasz válogatottat, valamint az itáliai klubcsapatokat kizárják a nemzetközi tornákról, Andreas Herren, a FIFA szóvivője egyértelműen fogalmazott. Ha az olasz szövetség nem tud pontot tenni a májustól dagadó futballbotrányra, vagyis a Juventus nem hajt fejet a sportbíróság ítélete előtt, és további fellebbezéssel él - a végtelenségig húzva ezzel a bajnokság kezdetét is -, a nemzetközi szövetség megbünteti az egész itáliai labdarúgást.

A FIFA minél előbb látni szeretné, az olasz szövetség miként tesz rendet, megakadályozva, hogy a torinóiak polgári peres eljárásban követeljék a maguk igazát. Az olasz fél azonnal válaszolt, hangsúlyozva, hogy a római szövetség álláspontja egyezik a zürichiével. Egyelőre azonban a Juventus is csak fenyeget, sehol sem fellebbezett. Ha mégis megteszi, az itáliai szövetség - a szabályzat értelmében - szankcióval lép fel a csapat ellen, ahogyan ez a FIFA-nak szerdán elküldött tömör válaszlevélben szerepel.

Most mi lesz? - kérdezik a szurkolók. A torinóiak még mindig a fordulatban reménykedve, a többi csapat drukkerei pedig mérgesen, az újabb patthelyzettől tartva. Nem volt elég az otthoni, a Juventus most még nemzetközi botrányt is teremt - mondják. "Ez még csak a kezdet" - kommentál az olasz sportsajtó, amely szerint a huzavona itáliai módra hosszú és komplikált lesz. Ugyanakkor az olaszok szerint Sepp Blatter akciójáról van szó, a FIFA elnöke ugyanis a mai napig nem tisztázta kellően, hogy nem az itáliaiak elleni antipátiája miatt hiányzott a világbajnoki trófea berlini átadásáról.

A nemzetközi szövetség fellépését viszont az is indokolja, hogy az olasz futballban még messze nincs rend. Guido Rossi, a bunda felszámolásával megbízott kormánybiztos egyfolytában úgy nyilatkozik, hogy a büntetések enyhék voltak, a labdarúgás nem tisztult meg. Miközben Antonio Mattarrese, a liga új elnöke szerint az ítéletekkel lezárult a botrány, tovább kell lépni és felejteni kell.

Blatter szerint mit se számít?
Blatter szerint mit se számít?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.