Haváriatervek atomtól szmogig

Csak segélykérésre használjuk a telefont, kapcsoljuk ki a gázt, csukjuk be az ablakot, hátizsákba vagy válltáskába csomagoljunk, hogy a kezünk szabad maradjon.

A gyülekezőhelyet gyalog közelítsük meg, csoportosan közlekedjünk - ilyen intézkedéseket tartalmaz a XIX. kerület védelmi terve arra az esetre, ha a szomszédos városrészben, az Illatos úti vegyi üzemben baleset történne.

Védelmi tervet azoknak a kerületeknek kell készíteniük, amelyek területén vagy közelében veszélyes üzem működik. Létezik egész Budapestre vonatkozó vészhelyzeti forgatókönyv is, amit a főpolgármester vezette fővárosi védelmi bizottság dolgozott ki, és amelynek alapján baj esetén intézkedniük kell. Az általános fővárosi katasztrófavédelmi terv részleteiről sem a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodáján, sem a Fővárosi Polgári Védelem titkárságán nem adnak felvilágosítást. Az előbbi biztonsági okokra, az utóbbi pedig arra hivatkozott, hogy a polgári védelemnél az augusztus 20-i katasztrófa miatt jelenleg is zajlik a miniszter által elrendelt vizsgálat. A sajtóiroda közlése szerint a fővárosi veszélyelhárítási terv 17-féle speciális vészhelyzetre külön mellékletben is tartalmaz előírásokat, például árvíz, erdőtűz, bajba jutott légi jármű miatti mentés vagy rendkívüli téli időjárás esetére is. Speciális intézkedéseket kell alkalmazni nukleáris balesetnél, szmog-, illetve hőségriadó esetén.

Katasztrófa esetén először a lakosságot tájékoztatják az elektronikus sajtón és a polgári védelem szirénás riasztórendszerén: bezárkózásra vagy a veszélyes terület elhagyására szólítva fel. A lakosság evakuálását a polgármester rendelheti el, sürgős esetben akár úgy is, hogy erről utólag tájékoztatja a szakminisztert. Az embereket a kijelölt gyülekezési helyekről, vagy ha nincs rá idő, házról házra járva szállítják el. (Úgy tudjuk, az egész főváros evakuálására nincsenek tervek.)

Vész esetén kétszázezer ember lelhet menedékre a 2-es és 3-as metró vonalán, a házak óvóhelyein és pincéiben pedig becslések szerint hatszázezer ember szállásolható el. A 4-es metró katasztrófa esetén csak menekülési útvonal lehet, ezen a vonalon ugyanis nem alakítanak ki óvóhelyeket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.