"Függőben lévő" brókerügyek

Még két, "a brókerügyhöz kapcsolódó" bűnügyben nyomoz a rendőrség. Az alapügytől elkülönített eljárások egyikében pedig a napokban vádat emelt az ügyészség Kulcsár Attila ellen.

Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztásért emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a brókerbotrány főszereplője, Kulcsár Attila ellen - erősítette meg a Népszabadságnak az MTI értesülését Morvai Attila.

A főügyészség szóvivője elmondta: indítványozták, hogy a bíróság az újabb vádat lehetőleg egyesítse a huszonhárom vádlottal szemben már folyamatban lévő másik büntetőperrel.

Az újabb vád egyébként egy 2003. május 20-i tranzakcióhoz kapcsolódik, amikor is Kulcsár, a K&H önkormányzati és EU- projektigazgatóságának vezetőjeként jogosulatlanul adott utasítást 300 millió forint felhasználására az Állami Autópálya-kezelő Rt. számlájáról. A vádhatóság szerint a bróker ezt a pénzt arra használta, hogy előnyös ügyleteket bonyolítson le a II. kerületi polgármesteri hivatal számára. Kulcsár ugyanis ezt az önkormányzatot hosszú távon személyes ügyfelének akarta megnyerni.

Számításai nem váltak be, ezért az ÁAK Rt. számlájáról elsikkasztott pénzt (pontosabban annak jelentős részét) más ügyletekkel igyekezett pótolni. A mostanra váddá alakult ügylet végül "csak" száz-százötvenezer forint kárt okozott az autópálya-társaságnak.

Kulcsár Attila érdeklődésünkre megalapozatlannak minősítette a vádat. Mint fogalmazott, biztos abban, hogy a bíróság előtt tisztázni tudja magát az újabb vád alól.

Miként arról lapunkban már beszámoltunk, Kulcsár Attila és társai büntetőpere tavaly május 3-án kezdődött a Fővárosi Bíróságon. Sikkasztás, okirat-hamisítás, pénzmosás és más bűncselekmények miatt a főügyészség eddig 23 személy ellen emelt vádat, akik - különböző szerepkörökben - közreműködtek Kulcsár Attila 20 milliárdos sikkasztásaiban, az elsikkasztott milliárdok tisztára mosásában, eltüntetésében, amivel - a vád szerint - 8,3 milliárd forint kárt okoztak a K&H-nak.

Az ügyészség még a vádemelés előtt több részcselekményt leválasztott az alapügyről. Ezek egyike a most a vád tárgyává tett 300 milliós sikkasztás is. A Népszabadság információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda még két ügyben nyomoz. Az egyik eljárás ismeretlen tettes ellen pénzmosás miatt indult, a másik az ügy egyik, már ismert szereplőjének tulajdonított sikkasztás miatt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.