Nem lesz "politikai felelős"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az augusztus 20-i katasztrófával kapcsolatos vizsgálati anyag áttanulmányozása után úgy döntött: nem indokolt a politikai felelősségre vonás - ezt Danks Emese kormányszóvivő közölte tegnap.

Tehát: a folyamatosan érkező ellenzéki fölszólítások ellenére nem lesz politikai felelősségre vonás a vasárnap este történtekkel kapcsolatosan, mert "a vihar és a 120 kilométer/órás sebességgel tomboló szél nem politikai ügy és nem is kampánytéma".

Danks Emese elmondta: a családjával Balatonőszödön tartózkodó Gyurcsány Ferencet vasárnap este tíz óra körül tájékoztatta a fővárosban történtekről Szilvásy György kancelláriaminiszter, aki szintén vidéken tartózkodott ebben az időpontban családjával. A kormányszóvivő ismertetése szerint Tóth Miklós, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára vasárnap este azonnal tájékoztatta a viharról Szilvásy Györgyöt. A kancelláriaminiszter telefonon beszélt Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési, valamint Molnár Lajos egészségügyi miniszterrel, akik már tudtak az eseményről, és tájékoztatták Szilvásyt a hatóságok által megtett intézkedésekről. A kancelláriaminiszter ezután tájékoztatta Gyurcsány Ferencet.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a szociális tárca felveszi a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival a méltányossági támogatással összefüggésben. A tárca jogi segítséget is nyújt a vihar sérültjeinek: szociális ügyekben a 331-1394-es, munkajogi kérdésekben a 475-5861-es telefonszámon, illetve személyesen a Budapest V. kerület, Akadémia utca 3. szám alatti ügyfélszolgálati irodában lehet érdeklődni.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy a kormányfő felkérte Lamperth Mónikát, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, vizsgálják meg, hogyan lehet a vasárnap estihez hasonló eseteket megelőzni, a hibákat kiküszöbölni.

Danks Emese elmondta még, Gyurcsány Ferenc a pénzügyminisztert is utasította, hogy a biztosítók a lehető leghamarabb rendezzék a károsultak ügyeit.

A Fidesz mindezek után azt közölte: át kell tekinteniük a helyzetet, és megnézniük, hogy milyen szituáció alakult ki, és ebben mit lehet tennie egy ellenzéki pártnak, miután "a miniszterelnök ilyen politikai felelőtlenséget követett el".

l A médiahatóság áttekinti, hogy feladataiknak megfelelően tájékoztat-
tak-e az augusztus 20-i tragédiáról az elektronikus médiumok - jelentette be tegnap Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület Fidesz által delegált tagja. Az ORTT azt vizsgálja: mennyire felelt meg az időszerű, pontos, rendszeres és átfogó tájékoztatásnak a Magyar Televízió vasárnap esti műsorszolgáltatása; a testület átnézi a Duna Televízió, a Magyar Rádió, valamint az RTL Klub és a TV 2 műsorait is.

Egyperces gyász


A kormány úgy döntött, Budapesttel közösen arra kéri a fővárosiakat, hogy pénteken, azaz augusztus 25-én 12 órakor egyperces néma leállással fejezzék ki részvétüket és együttérzésüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt - jelentette be Danks Emese a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: pénteken a fővárosban megállnak a tömegközlekedési járművek, a Parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűznek. A kormány egyben felkéri a közmédiumokat, hogy 12 óra előtt egy perccel emlékezzenek az áldozatokra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.