Provokáció itt is, ott is

Nem kommentálja az újabb szlovákellenes provokációt sem a pozsonyi külügyminisztérium, Vladimír Meciar pártja viszont közleményében azonos mércét kér Budapesttől az államközi kapcsolatokban és a magyarországi belföldi események megítélésében.

A pozsonyi napilapok tárgyilagos tudósításban számoltak be azokról a szlovákellenes transzparensekről, amelyeket az elmúlt hét végén a Szolnok-Ferencváros, illetve a Honvéd-Újpest bajnoki labdarúgó-mérkőzésen emelt magasba a szurkolók egy része. Megemlítik az előzményeket is: a magyar zászlóégetést ábrázoló két videoklipet, valamint a budapesti szlovák nagykövetség elleni provokációt, amikor ismeretlen tettesek festékszóróval firkálták fel az épület előtti járdára, hogy "Nem felejtünk". Kommentárt csupán a Hospodárske noviny gazdasági napilap közölt tegnap a legújabb szolnoki és budapesti botrányról. A cikk szerzője kifejti, hogy az indulatok azóta csapnak egyre magasabbra mindkét oldalon, amióta a Szlovák Nemzeti Párt az új pozsonyi kormánykoalíció tagja lett. - Anna Belousová, ennek a tömörülésnek az alelnöke most szörnyülködik mert szerinte a szlovák hazafiak nem vetemednének a magyarországi stadionokban lezajlott nemzetgyalázásra, ám megfeledkezik arról, hogy nemrég a Slovan Bratislava-DAC Dunaszerdahely labdarúgó-mérkőzésen a pozsonyi lelátón is magyar zászlót égettek, s a hazai szurkolók egy csoportja kórusban azt skandálta, hogy "kurva magyarok" - mutat rá a szerző, aki elemzését így fejezi be: A botrányos videókat és a transzparensekről készült felvételeket már mindkét országban a rendőrség vizsgálja.

Lapunk érdeklődésére Juraj Tomaga szóvivő azt válaszolta, hogy a szlovák külügyminisztérium a korábbi incidensekhez hasonlóan ezúttal sem kommentálja felelőtlen egyének cselekedeteit. A pozsonyi kormánypártok közül a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) közleményben szólította fel Budapestet, hogy a Magyar Köztársaság belföldön is érvényesítse ugyanazokat az elveket, amelyeket az államközi politikában, elsősorban a határon túli magyarokkal kapcsolatban alkalmaz. Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártja parlamenti frakciójának elnöke felelőtlen és nyugtalanító provokációnak minősítette a legújabb magyar- és szlovákellenes megnyilvánulásokat, amelyeket szerinte csak úgy lehet visszaszorítani, ha mindkét kormány elhatárolódik a saját országában történt cselekedetektől, a rendőrség pedig a törvény szigorával lép fel a felháborító megnyilvánulások elkövetői ellen.

Bugár Béla a sokasodó magyar-, és szlovákellenes provokációkkal kapcsolatban elmondta, hogy a pozsonyi és a budapesti kormánynak egyértelműen el kell határolódnia ezektől a megnyilvánulásoktól. - Nem várhatunk arra, amíg elcsattan az első pofon, vagyis tovább gerjednek az indulatok. Ezért szeretnék mielőbb találkozni Dusan Caploviccsal, a kisebbségi és az európai kérdéseket felügyelő kormányalelnökkel, hogy tájékoztassam őt azokról a dél-szlovákiai incidensekről, amelyek az ottani magyarokat érték. Egyúttal pedig felkérem: ítélje el ezeket a megnyilvánulásokat, mert a kabinet hallgatása vérszemet adhat bizonyos csoportoknak, amelyek ezt a tétlenséget hallgatólagos beleegyezésnek vélhetik - nyilatkozta lapunknak a Magyar Koalíció Pártjának az elnöke.

Ivan Kmotrik, az Artmedia Bratislava labdarúgócsapat tulajdonosa - aki tulajdonrész vásárlását fontolgatja a Ferencvárosban - lapunknak azt mondta: - Indulatoknak, gyűlölködésnek sehol sincs létjogosultsága, a stadionokban pedig különösen nem. Engem néhány heveskedő fiatal minősíthetetlen viselkedése nem hoz ki a sodromból. Még az sem, hogy Szolnokon néhány fradista áthúzta az Artmedia nevét az egyik transzparensen. Nekem gyermekkorom óta szívügyem a Fradi és az, hogy a budapesti, a pozsonyi és a prágai csapatok ne legyenek harmadhegedűsök Európában. Ezért folytatom a tárgyalásaimat Budapesten is.

Öllős László szerint az elmúlt napokban elsősorban a vezető szlovák politikusok igyekeztek olyan gesztusokat tenni, amelyekkel a szlovák-magyar ellentétek csitítására törekedtek, és jószomszédi kapcsolataik iránti elkötelezettségüket iparkodtak bizonyítani. - Ilyen jelképes gesztus volt az, hogy Robert Fico kormányfő a külügyi tárca vezetőjének és más minisztereinek a társaságában személyesen vett rész a pozsonyi magyar nagykövetségnek az augusztus 20-i államünnep alkalmából rendezett fogadásán - mutatott rá az ismert szlovákiai politológus. Ugyancsak megkülönböztetett figyelmet érdemel szerinte az a személyes hangú levél is, amelyet Dusan Caplovic, a kisebbségi és az uniós kérdéseket felügyelő szlovák kormányalelnök küldött Győrffy Csaba nagykövetnek.

l A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az idegengyűlölet minden formáját - szögezte le a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón Göncz Kinga külügyminiszter. - Nem tartunk elfogadhatónak semmifajta idegengyűlöletet, semmifajta olyan kijelentést, ami akármely nép, nemzet, bármilyen csoport ellen gyűlöletet kelt, diszkriminációra utal - hangsúlyozta azzal kapcsolatban, hogy a hétvégén első- és másodosztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzéseken szlovákellenes transzparensek jelentek meg a lelátókon. A szlovák fél eddig diplomáciai úton nem jelzett az ügyben, válaszolta egy kérdésre. A kormány döntött az Arany János Közalapítvány megszüntetéséről. Danks Emese kormányszóvivő hangsúlyozta: az alapítvány céljai és feladatai, valamint az általa nyújtott támogatások nem szűnnek meg. A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján adómentesen lehet támogatni a határon túli magyarok tudományos életét, ezt korábban csak a közalapítványon keresztül lehetett megtenni. A Magyar Tudományos Akadémia veszi át a közalapítvány vagyonát, valamint az általa korábban ellátott közfeladatokat is. (MTI)

Szlovákellenes provokatív feliratok a Fradi-meccsen, a lelátókon. A kép tegnap reggel még megtalálható volt a www.fradidrukker.hu honlapon, de délutánra már eltûnt
Szlovákellenes provokatív feliratok a Fradi-meccsen, a lelátókon. A kép tegnap reggel még megtalálható volt a www.fradidrukker.hu honlapon, de délutánra már eltûnt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.