A mi Cunamink

Armageddon tegnap este, A mi Cunamink, Parasztvakítás - címek a nolblogról. Bloggereinket is elérte a Nagy Tűzijáték Armeggaddon. Élményeik, reflexióik a blogszemlében.

Kék Tündér: Armageddon tegnap este

Egy ideig próbáltunk valami ösvényt vágni magunknak és a bicikliknek, de nem sikerült ezért felmentünk a Lajos utca felé. Az úttesten mindenhol emberek szaladnak csurom vizesen, az autók között keresztbe, kasul, mi próbálunk a szélén maradni és nem elüttetni magunkat. Tovább »

Kurama: tűzijáték

Még mindig nem ment ki belőlem, valahonnan a gyomrom mélyéből a remegés. Tovább »

Alma: mentősök - viharlovagok

ők tudták, mindenütt ott voltak a viharban. És csendben. Tovább »

Librandi: Parasztvakítás

Demszky kezdte el csattogtatni először a fogait, hogy aszongya, találjuk meg a felelősöket. Szerintem húzzuk nyársba a jóistent, aki a vihart küldte. Tovább »

Izsak: A mi Cunamink

Nem tudom, észrevette-e valaki, hogy a világ elfelejtett megmozdulni a hírre: Budapesten halálos áldozatokat követelt a nemzeti ünnep idjén kitört váratlan vihar. Tovább »

bartospeeter: tűzijátékvihar

cirkusz kell? ...megkaptuk Tovább »

Vuk: ötvenkettedik

Kérdezhetek?

Miért akarják ezt az egészet a viharra fogni? A tv közvetítés elején már bemondták, hogy kb 800 ezer emberre számítottak, ehhez képest ott volt kb másfél millió. Ebből nekem az következik, hogy annak a területnek, amit tüzijátéknézésre szántak, van egy maximális befogadóképessége, amit rendesen meghaladt a nézők tényleges létszáma.Tovább »

mylittleenglishblog: Storm and flashfloods hit fireworks / Vihar a tüzijáték alatt

fireworks Tovább »

És két levél a szerkesztség postaládájából:

"értéktelen jegenyék veszélyeztetnek emberi életeket"

Bízva a "sajtó erejében" megosztanám Önnel azt a szemléletet, amit hiányolok a tragédiába fordult tüzijáték után.
Figyelve a híradásokat egy kérdésemre nem kaptam választ, s örülnék ha Önök megkérdeznék azokat a "felelősöket", akik most hárítják a felelősséget.

Arra lennék kíváncsi, hogy vajon milyen sűrűn ellenőrzik azokat a fákat a városban, amelyekből ha lehet hinni a híreknek, akkor 300 dőlt ki a vihar idején. Nekem ugyanis az a meglátásom, hogy a fák egy része öreg, korhadt, de semmiféle statikai jellegű ellenőrzésen nem esik át, a zöldek meg amúgyis elleneznének bármiféle fakivágást. Így aztán megvárjuk amíg a fa rádől egy 12 éves kislányra, ahelyett, hogy rendszeresen ellenőriznénk a városi fák statikai állapotát. Statikáról beszélek, mivel egy egyébként ép fának is lehetnek csak a felszínhez közeli gyökerei, ami miatt egy erős szélben hamarabb kidől. Véleményem szerint a tegnap kidőlt 300 fa közül legalább a feléről egy tisztességes vizsgálat már hónapokkal ezelőtt kideríthette volna, hogy életveszélyes, s ki kellett volna vágni, de vajon ki lehet vágni fát Magyarországon anélkül, hogy a zöldek ne láncolnák oda magukat?

Rengeteg olyan hely van a városban, ahol pl. értéktelen jegenyék veszélyeztetnek emberi életeket, de ebben az országban nincs gazdája a közterületeknek csak papíron.

Ugyanez a véleményem az épületekben esett károkról. Egy jól karbantartott épületnek egy bizonyos szélnyomást el kell viselnie. Egy rosszul megépített szerkezet pedig hamar az utcán sétálók fejére esik. E logika mentén én minden egyes megsérült épület kapcsán megnézném, hogy vajon nem hibáztak-e az építők már az építésnél, vagy a karbantartók a karbantartás során, mert véletlenül nem száll el egy tető. Persze van olyan, hogy mondjuk a szabvány szerint csak 80 km/h-ás szelet kell kibírnia, és ez épp 110 km/h volt, de lehet hogy egyesek most abban érdekeltek, hogy minél nagyobb szélsebességet mondjanak csak azért, hogy elhárítsák a felelősséget.

Egy viharra is fel lehet készülni tisztességesen, s akkor kisebbek lesznek a károk, ne mindig a vihart okoljuk, hanem vegyük sorra, hogy megtettünk-e mindent azért hogy elkerüljük a tragédiák egy részét.

Üdvözlettel,


K. G.
építőmérnök

És még egy:

"leírom a véleményemet a viharról"

Csak leírom a véleményemet a viharról, hátha valakinek megmozgatja a fantáziáját, ugyanis erről nem lehetett még sehol hallani, pedig fontos szerintem:

Véleményem szerint a vihar ha nem lett volna tűzijáték akkor a meteorológiai szolgálat által jelzett erősségű lett volna. A nagy energiájú hangok ugyanis elősegítik az eső és zivatarképződést. A zivatarfelhőben a gőz kondenzátumok (ami lehet jég szemcsék és vízcseppek) az erős felfelé áramlás hatására nem tudnak leesni, mindaddig, amíg olyan méretűre nem duzzadnak, hogy a felfelé áramlás már nem tudja megtartani őket. Ha meggyorsítjuk a kondenzátumok egyesülését, azzal meggyorsítjuk a vihar kitörését.

Az erős hangok a zivatarfelhőkben lokális sűrűsödéseket eredményeznek, ami a cseppképződést gyorsítja, cseppegyesülést hoz létre. A kialakult nagyobb cseppek a felületi feszültség miatt már egyben maradnak. (Ezzel a módszerrel szokták a repülőtereket ködmentesíteni, nagy energiájú hangokkal)

A budai viharnál a vihar kitörése akár még fél óráig is húzódhatott volna, miközben annak energiája nagyobb területre szétterülhetett volna. Mivel a tűzijáték nagy energiájú hangokat és lökéshullámokat juttatott közvetlenül a vihar közeléből a vihar centrumába, felgyorsította a vihar kitörését, így az eredetileg gyengébb vihar sokkal kisebb területen koncentrálódva fejtette ki erejét.

A másik vihart fokozó hatás a füst, ami szintén az eső és zivatarképződést gyorsítja, kondenzációs magoknak (füst szemcsék, amire a vízgőzzel túltelített levegőből ki tudnak csapódni a vízmolekulák) a légkörbe juttatásával. Ez a hatás ugyanakkor véleményem szerint nem befolyásolta jelentősen a vihart, mert a füst csak a kitörés után jutott jelentős részben a viharzónába.

Összefoglalva: ha nem lett volna tűzijáték, a vihar gyengébb lett volna, valószínűleg később tör ki, és mivel nem lett volna kint annyi ember nem lettek volna sérülések.

Persze ez csak elmélet, igazából igazolni nem lehet utólag. (bár ezt támasztja alá, hogy a vihar gyakorlatilag a tűzijáték közvetlen közelében tombolt csak, máshol alig lehetett észrevenni.)

(nolblog)

- Sajnálom felséges uram, de még mindig nem találták fel a puskaport, így tûzijáték helyett idén is kerékbetörés lesz az ünnepség fõ látványossága.
- Sajnálom felséges uram, de még mindig nem találták fel a puskaport, így tûzijáték helyett idén is kerékbetörés lesz az ünnepség fõ látványossága.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.