Magyar Olimpiai Burleszk

Mozgalmas nap volt a kedd: megint felbolydult az olimpiai mozgalom. A Magyar Távirati Iroda hatvankét perc különbséggel tette közzé előbb Schmitt Pál MOB-elnöknek a bizottság tagjaihoz intézett levelét, majd Gyárfás Tamás alelnök reakcióját az utóbbi néhány órában történtekre.

Az ügy távolabbi előzménye (már persze azon túl, hogy Schmitt Pál nem mondott le két évvel ezelőtt, az öt doppingesetet hozó athéni játékok után): júliusban aláírásgyűjtés kezdődött a Fidesz alelnökeként is tevékenykedő vezető leváltásáért, s az augusztus 7-i, rendkívüli elnökségi ülés nagyjából tíz percig titkos záradékaként Schmitt írásba is adta, hogy távozik. Ennek fejében azonban azt kérte, hadd várjon december 9-ig a bejelentéssel. A napról napra kaotikusabb helyzetben a tagok egy része nem érte be ennyivel, s közgyűlés összehívását kezdeményezte szeptember másodikára (vagyis az önkormányzati választások előtti időszakra), majd Schmitt tegnap - váratlan fordulatként - maga állt a rendkívüli tanácskozásért lobbizók élére: ő október 14-re (azaz a választásokat követő periódusra) javasolta összetrombitálni a testületet.

"Öntsünk tiszta vizet a pohárba!" - kívánja Schmitt a MOB honlapján közzétett írásában, melyben emlékeztet arra: a tagság egy része elégedetlen az augusztus 7-i rendkívüli elnökségi ülés után nyilvánosságra hozott állásfoglalással, mivel egymásnak ellentmondó hírek szivárogtak ki, lemond-e posztjáról vagy sem. Schmitt Pál nehezményezi, hogy "néhányan a megállapodás után is újult aláírásgyűjtésbe kezdtek olyan tartalommal, amelyben már nem a politikai szerepvállalásom, hanem a társadalmi munkában végzett MOB-vezetői munkám mennyisége és minősége lett megkérdőjelezve. E mellett már magam sem mehetek el szó nélkül."

Alig bő órával később Gyárfás Tamás MOB-alelnök, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Schmitt távozását kezdeményező tíz elnökségi tag egyike arról tájékoztatta az MTI-t: tudomásul veszi, ha "a MOB és a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk." E kijelentés előzménye alighanem az, hogy hétfőn tizenkét korábbi és jelenlegi úszó (mások mellett Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás) Schmitt maradása érdekében intézett levelet az Olimpiai Bajnokok Klubjához.

Gyárfás elmondta: tegnap délelőtt Csötönyi Sándor, a MOB elnökségi tagja az irodájába invitálta őt és Schmittet, de a korábban érkező MOB-elnök éppen akkor távozott az ökölvívók első emberének szobájából, amikor ő belépett oda. Csötönyi szerint Schmitt azt hangsúlyozta, hogy a támogatottsága változatlanul jelentős.

"Az elmúlt napokban történtek arra utalnak, hogy a kialakult vita mindinkább a MOB egységének megbomlásához vezet - közölte Gyárfás. - A magam részéről mindeddig azért ösztönöztem a változást, hogy a MOB mindenki szemében pártsemleges legyen, gazdaságosabban tevékenykedhessen. Úgy gondoltam, hogy a tizenhét év óta elnök Schmitt Pál örökös tiszteletbeli elnökként, NOB-tagként ennek érdekében változatlanul sokat tehet. Látva azonban a növekvő szembenállást, szembesülnöm kell azzal, hogy a magyar sport számos nagy egyénisége nem akarja a változást. Nem szándékom, hogy az egyik tábor kis vagy nagy különbséggel a másik fölébe kerekedjen."

Miközben az augusztusi ülésen Schmitt leváltását szorgalmazó elnökségi tagokat kora délután nem lehetett elérni (mint később megtudtuk, éppen közös megbeszélést tartottak), a másik tábort erősítő Gémesi György MOB-alelnök tőlünk értesült a fejleményekről. "Az új helyzetről tájékozódnom kell, mielőtt értékelem azt, az eddig történtekről azonban megvan a véleményem - közölte érdeklődésünkre. - Mivel az elnökségi tagok valamelyike megszegte az augusztusi megállapodást, egyetértek Schmitt Pállal abban, hogy ne várjunk decemberig az ügy lezárásával. Ugyanakkor a MOB-tagok egy része által javasolt szeptemberi dátumot túlzottan korainak tartom a közgyűlés megtartására, két okból is: részint, mert előbb az elnökség köreiben kellene rendet rakni, részint pedig azért, mert a közgyűlés nyilvánvalóan az önkormányzati választások kampánytémájává válna. Hogy mást ne mondjak, magam is polgármesteri székre pályázom, s az olimpiai bizottság küldöttei közül további tizenöt-húsz hasonló cipőben jár."

Másképp látja a kialakult szituációt a "tízek" egyike, Sinka László. A kézilabda-szövetség főtitkára a következőket mondta lapunknak: "Meglep az elnök úr mostani lépése, hiszen a legutóbbi ülésen az egész testület konszenzusra jutott. A keddi fejlemények után az az érzésem: ahelyett, hogy nyugvópontra kerülne az ügy, mindinkább eszkalálódik. Az lenne a helyes, ha a jövőben bölcsebb és megfontoltabb, a sportolók érdekeit szem előtt tartó döntések születnének. Hangsúlyozom, a versenyzők érdekében, s nem az ő belerángatásukkal."

Ami a dolog lényegi részét illeti: bármi áll is a háttérben, értesülésünk szerint már öszszegyűlt a szeptemberi rendkívüli közgyűléshez szükséges ötvenöt aláírás, s a dokumentumot csütörtökig eljuttatják a tanácskozás összehívására jogosult Schmitt Pálhoz. Az alapszabály értelmében az elnöknek nincs mérlegelési joga, a közgyűlést tizenöt napon belül meg kell tartani. Nincs lehetőség tehát későbbi dátum kijelölésére, az október 14-i időpont "esélytelen".

Gyárfás és Schmitt
Gyárfás és Schmitt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.