Mindenkinek van verziója

A politikai felelősök kedd délutánra ígért megnevezése előtt megkezdődött a politikai üzengetés és a szerecsenmosdatás - bár pontosan még senki nem tudta azt, ki lesz a szerecsen. Viszont mindenki mosdatott.

Kedden már egyértelműen a politikusok uralták a médiát a tűzijátékon történtek ügyében. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Nap-kelte műsorában még csak arról beszélt: a kancelláriaminiszternek jogában állt volna leállítani a tűzijátékot még a vihar kitörése előtt, néhány órával később Lázár Jánosnak, a parlament szakbizottsága fideszes elnökének társaságában viszont már Szilvásy György leváltására szólította fel a miniszterelnököt.

Szilvásy a televízióban megismételte: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legmagasabb fokozatú vészjelzését, piros jelzésű riasztását csak 23 óra 30-kor olvasták el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, ezért a közelgő vihar híre nem jutott el a döntéshozókig. Mire a vihar várható erősségének híre odaért az illetékesekhez, már nem volt mit tenni, csak percek voltak hátra a felhőszakadásig. Ebben a helyzetben - Szilvásy szerint - pánikkeltés lett volna, ha hangosbemondókon távozásra szólítják fel a milliós tömeget, és lefújják a tűzijátékot.

Szilvásy védelmébe vette a tűzijátékot lebonyolító Nexus Kft.-t, amely, mint mondta, a kormány kérésére nem nyilatkozik a vizsgálat végéig. "Sem közvetett, sem közvetlen felelősségük nincs a katasztrófa bekövetkezésében" - mondta.

Kevéssel Szilvásy előtt az OMSZ elnöke arról beszélt, hogy vasárnap délutántól több veszélyjelzést is küldött a szolgálat a katasztrófavédelemnek. Azonban azt, hogy a zivatar pontosan a belvárosra, a tűzijátékot váró tömegre fog lecsapni, csak "néhány tíz perccel" az égszakadás előtt tudták nagy biztonsággal kijelenteni.

Több bírálat érte a szolgálatot amiatt, hogy jelzései túlságosan általánosak voltak, a viharveszélyt csak a közép-magyarországi régióra jelezték előre. Dunkel Zoltán azt mondta: a katasztrófavédelemmel kötött megállapodásban azt rögzítették, hogy a jelzést a statisztikai régiók alapján teszik. Csakhogy - mint arra később Szilvásy is rámutatott - a tavalyi árvizek tanulságai miatt (amikor egy-egy felhőszakadáskor pillanatok alatt megáradtak és lakóházak sokaságát mosták el a patakok) a kormány elrendelte, hogy az OMSZ a lehető legpontosabb előrejelzéseket szolgáltassa a nagy zivataroktól fenyegetett területeken élők számára. A mátrakeresztesi felhőszakadást követő pusztító árvíz után a nagy pontosságú előrejelzések elősegítésére - szoftverekre és egyéb fejlesztésekre - 80 millió forint külön támogatást kapott a kormánytól az OMSZ.

A politikusok elismerően szóltak a rendőrség és a mentőszolgálat vasárnapi munkájáról. A katasztrófavédelmi főigazgatóságot nyilvánosan egyedül Ujhelyi István, a katasztrófavédelem felügyeletét ellátó Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára vette védelmébe. "A katasztrófavédelem semmit sem tudott volna tenni a tűzijáték idején bekövetkezett tragédia megakadályozása érdekében, mert kevés volt az idő" - nyilatkozta.

Navracsics és Lázár  politikusfejeket akar
Navracsics és Lázár politikusfejeket akar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.