Gondatlan veszélyeztetés?

Dr. Kerekes Gábor ügyvéd hétfőn feljelentést tett a BRFK-n "halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének" gyanújával ismeretlen tettesek ellen.

Kerekes szerint a tűzijáték "veszélyes üzem", az azt lebonyolító s az őket megbízó, a munkájukat felügyelő, ellenőrző hatósági személyek elsődleges feladata a nézők és általában a rendezvény közelében tartózkodók életének, testi épségének védelme. A rendezvény csak abban az esetben tartható meg, ha az illetékesek megalapozottan arra a következtetésre jutnak, hogy az emberéletet nem veszélyeztet. Az ügyvéd szerint a tűzijáték szervezői, lebonyolítói és a munkájuk ellenőrzésével, felügyeletével megbízott személyek gondatlanul jártak el, amikor nem szerezték be időben az OMSZ időjárás-előrejelzését. Gondatlanul jártak el akkor is, amikor a vihar kitörése után nem szakították meg haladéktalanul a rendezvényt, s nem gondoskodtak az összegyűlt tömeg biztonságos elvezetéséről, a terek és a hidak kiürítéséről.

Kerekes szerint már azzal is megvalósult a veszélyeztetés, hogy az illetékesek egy esetleges tűzvészre, viharkárra, terrorcselekményre nem készítettek vészforgatókönyvet. Emellett annak ellenére is kilőtték a pirotechnikai eszközöket, hogy a szakembereknek tudniuk kellett: az adott időjárási körülmények között a vártnál több fel nem robbant, éles eszköz hullhat a földre, veszélyeztetve az élet- és vagyonbiztonságot.

A Népszabadság megbízható forrásokból úgy értesült, a BRFK nem rendel el nyomozást Kerekes feljelentése nyomán, álláspontja szerint ugyanis nincs ok-okozati összefüggés a tűzijáték és a halálesetek, valamint sebesülések között.

Tóth Gábor ezredes, a főkapitány bűnügyi helyettese nem kívánta megerősíteni értesülésünket, bár nem is cáfolta azt. Mint fogalmazott: a döntésről - bármi legyen is az - elsőként a feljelentőt értesítik. Elmondta ugyanakkor, hogy a BRFK közigazgatási eljárás keretében, szakértőkkel vizsgáltatja, hogy a Batthyány téren leomlott és többek sérülését okozó állványt az előírásoknak megfelelően építették-e fel. Ha a szakértők válasza nemleges lesz, a BRFK eljárást indít a kivitelezők ellen. (F. Gy. A.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.