Nem csak a vis maior a felelős

Kedden még 360 helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, hogyelhárítsák a vasárnapi vihar következményeit, a sérültek közül sokanmár elhagyták a kórházakat, ketten még életveszélyben voltak.

A biztosítók összesítik a károkat, a Belvárosi plébániatemplom helyreállításához a tervezetten felül járul hozzá pénzzel az önkormányzat. A hivatalos szervek éberebbek lettek - hétfőn Százhalombattán a rendőrség szakította félbe a Summerfest folklórfesztivál záróünnepségét, mert szerintük veszélyes pirotechnikai eszközök voltak a színpadon. (Kiderült, hogy már a műsor kezdetekor hatástalanították őket.) A meteorológiai szolgálat a nevezetes vasárnapi e-mail helyett tegnap már az MTI-n keresztül is jelezte, hogy riasztást adott ki a Dunántúlra és Pest megye területére.

Az állampolgári jogok biztosa is sok ellentmondást, hézagot vél felfedezni az eddigi nyilatkozatokban, információkban. Ezért jövő hétre összeállítanak egy listát a lényeges kérdésekből, amelyekre választ várnak, hogy ajánlásokat fogalmazhassanak meg a rendeletalkotóknak a hasonló helyzetek elkerülésére. Az ellenzék a katasztrófa politikai felelősének a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjét és Budapest főpolgármesterét tartja. (Választási ellenfele, Tarlós István Demszky Gábort felmenti, mivel szerinte nem volt birtokában a szükséges információknak). Szilvásy György, a MeH első embere kedd délután már a vizsgálat lezárásáról adott tájékoztatást. A szervezőkkel megkötött szerződés hiányos, elnagyolt volt - csak az esetleges tűz elhárításával foglalkozott, az időjárással kapcsolatos teendőket nem tartalmazta, ezért a hivatal főosztályvezetőjének megbizatását visszavonták. Fegyelmi eljárások indulnak mind az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, mind pedig a katasztrófavédelemnél. A Fidesz azonnal jelezte elégedetlenségét (gyáva és szánalmas magyarázkodás), és továbbra is politikusi felelősségre vonást sürget.

Nagytakarítás Budán, a Hûvösvölgyi úton
Nagytakarítás Budán, a Hûvösvölgyi úton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.