Magyar bitek az uniós könyvtárban

Hazánk immár csatlakozott a nagy európai elektronikus könyvtárhoz. Kereshetünk a közös adatbázisban, és mások is kutathatják a mi anyagainkat.

Az európai elektronikus könyvtár nem sokkal az új uniós tagországok csatlakozása után indította programját, amely lehetővé tette, hogy a frissen jött tízek könyvtárai is részesei lehessenek a közös adatbázisnak. A projekt neve - TELMEMOR - egyrészt arra utal, hogy ez nem más, mint az európai könyvtár továbbfejlesztése (The European Library: Modular Extensions for Mediating Online Resources), másrészt fonetikusan olvasva annyit jelent: Mondj többet!

Horváth Ádám, az Országos Széchényi Könyvtár informatikai vezetője elmondta, hogy az unió részéről elsősorban azt vizsgálták, mennyire készült fel nemzeti könyvtárunk az európai rendszerhez való csatlakozásra. Az EU felmérése szerint a tíz jelölt közül Magyarországnak voltak a legjobb mutatói. Egyedül nálunk működött már a számítógépes hálózat az európai könyvtár használta szabványok szerint, megfelelő volt a komputerállomány, eléggé gyorsnak bizonyult az adatátvitel, és a könyvtár honlapján sem találtak semmi kifogásolnivalót.

A csatlakozás tavaly decemberben már meg is történhetett volna, de csak mostanra sikerült előteremteni a tagdíjhoz szükséges forrást. Így júliustól más országokéival - Csehország, Dánia, Észtország, Litvánia és Szlovákia - együtt számos magyarországi elektronikus könyvtárral és adatbázissal bővült az európai könyvtár. A közös katalógusban most a 25 tagország közül 19 nemzeti könyvtárának digitális gyűjteményei váltak hozzáférhetővé és kereshetővé egy felületen.

Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisai közül a katalógus (Amicus), a könyvtárban őrzött 35 corvina digitális változata, a régi térképek gyűjteménye és a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) anyagával gyarapodott a nemzetközi hálózat. Az európai könyvtár honlapjáról elérhető ezentúl a Magyar Országos Közös Katalógus (Mokka) és a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) teljes adatbázisa is.

- A Széchényi könyvtár is közreműködött az NDA kialakításában, és már akkor figyelembe vettük az európai elektronikus könyvtár igényeit - mondja Horváth Ádám. - A magam számításai szerint a tíz újonnan csatlakozott ország közül a miénk a legnagyobb ilyen jellegű gyűjtemény.

Aki tehát ellátogat a libraries.theeuropeanlibrary.org honlapra, ma már továbbléphet a magyarországi tartalmakra. Kereshet digitalizált szövegeket és képeket, amelyeket minden további nélkül használni tud. Másrészt a katalógusokban böngészve megtalálhatja a szükséges könyvet, amelyhez könyvtárközi kölcsönzéssel hozzá tud jutni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.