Kormány-baleseti sebészek: döntetlen

A kormány helyett a tulajdonosok feladata megoldani a traumatológiák működtetését - ez volt a lényege a szakminiszter és a baleseti sebészek minapi egyeztetésének.

A traumatológusok júliusban ultimátumot adtak a kormánynak. A baleseti sebészek jelezték: elfogyott a türelmük, szeptembertől nem hajlandók a törvényben előírt munkaidő-keretnél többet dolgozni. Ez azzal járhat, hogy a hónap közepétől megszűnik a baleseti ügyeleti ellátás. A szakma azért veszítette el a türelmét, mert az egységes munkaügyi szabályok bevezetése harmadával csökkentette a jövedelmüket. A Magyar Traumatológusok Társasága (MTT) júliusban 12 pontban foglalta össze követeléseit, amelyben két és félszeres béremelést, a sürgősségi ellátás finanszírozásának felülvizsgálatát, az ellátási korlátozások eltörlését kérték.

Az egyeztetés után Horváth Ágnes államtitkár elmondta: megállapodtak abban, hogy a több mint 50 ellátóhely közül 16 centrumnak öt százalékkal több esetet számolnak el teljes díjjal. (Most, ha egy kórház mindennap és minden ágyán ellát beteget, akkor ennek 95 százalékát számolhatja el az OEP-nek.) Emellett a miniszter ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják, miként lehetne a szakorvosképzés keretszámait bővíteni. A béremelés azonban nem a minisztérium feladata. Erről a traumatológusoknak a tulajdonossal és az intézményvezetővel kell egyeztetniük.

Bár az egyeztetést jó szándékúnak minősítette Simonka János Aurél professzor, a traumatológusok társaságának elnöke, az eredménnyel elégedetlen. Úgy érzi, júliusi levelükre nem kaptak kielégítő választ a minisztertől. Állítja, hogy a tulajdonosok és a menedzsmentek nem tudják önerőből megoldani a problémát, így a továbbiakról a jövő hétre összehívott közgyűlésen a tagok döntenek. Az eseményre több száz traumatológust várnak. A professzor hozzátette: a sztrájk nem oldja meg a gondot, de tarthatatlan, hogy a törvényben engedélyezett túlmunka három-négyszeresét végezzék nyomott bérért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.