Gyárfás nem akar Schmittel szembekerülni

Gyárfás Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki a Schmitt Pál távozását kezdeményező tíz elnökségi tag egyike, azt közölte: tudomásul veszi, ha "a MOB és a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk."

"A mai napon Csötönyi Sándor, a MOB elnökségi tagja Schmitt Pál MOB elnököt és engem, mint a MOB alelnökét arra kért, hogy az irodájában találkozzunk. A meghívást mindketten elfogadtuk. Schmitt Pál előbb korábban érkezett, az én érkezésemkor viszont távozott. Közölte, hogy Csötönyi Sándornak már elmondta, amit akar. Az ökölvívó szövetség elnöke tájékoztatott: Schmitt Pál közölte vele, hogy változatlanul milyen jelentős az ő támogatottsága.

Az elhangzottak, az elmúlt napokban történtek arra utalnak, hogy a kialakult vita mindinkább a MOB egységének megbomlásához vezet. A magam részéről mindeddig azért ösztönöztem a változást, hogy a MOB mindenki szemében pártsemleges legyen, és az eddigieknél gazdaságosabban és egységben tevékenykedhessen. Úgy gondoltam, hogy a 17 év óta elnök Schmitt Pál örökös tiszteletbeli elnökként, NOB-tagként ennek érdekében változatlanul nagyon sokat tehet. Fontos nemzetközi munkáját tiszteletben tartva, azt akartam, hogy - Schmitt Pállal összhangban - itthon a MOB-ot egy operatív ember vezesse. Látva a hatalmas erőfeszítéseket, a növekvő szembenállást, szembesülnöm kell azzal, hogy a magyar sport számos nagy egyénisége nem akarja a változást. Nem szándékom, hogy az egyik tábor kis-, vagy nagy különbséggel a másik fölébe kerekedjen. Egy egészséges légkörű megállapodásban bíztam, ennek elősegítése érdekében vállaltam szerepet. Azt hittem, hogy Schmitt Pál hasonlóképpen gondolkodik. Nem kívántam őt megsérteni, nem akarok vele szembe kerülni. Ha a MOB, a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk, tudomásul veszem" - olvasható Gyárfás Tamás levelében.

Schmitt október 14-re rendkívüli közgyűlés összehívását kéri

Schmitt Pál a MOB tagjaihoz fordult levélben, amelyben október 14-re soron kívüli közgyűlés összehívását kéri. A MOB honlapján olvasható felhívásban Schmitt így fogalmaz: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

"Néhányan a megállapodás után is újult aláírásgyűjtésbe kezdtek olyan tartalommal, amelyben már nem az én politikai szerepvállalásom, hanem a társadalmi munkában végzett MOB vezetői munkám mennyisége és minősége lett megkérdőjelezve – ahogyan a mellékelt aláírásgyűjtő ív mutatja – más szóval az érdekérvényesítő képességem. E mellett már magam sem mehetek el szó nélkül. Most én vagyok az, mint a MOB elnöke, aki kezdeményezi, hogy igenis öntsünk tiszta vizet a pohárba! A megméretést – ebben a ciklusban immár harmadszor – magamon kívánom kezdeni, de elvárom, hogy azok, akik ezt a káoszt, rendbontást, az elnökségi ülés bojkottálását és a tagság egységének megbontását előidézték, szintén méressék meg magukat. Hangsúlyozni kívánom, hogy a megállapodást, amely 18 elnökségi tag között köttetett, nem én szegtem meg.

Korábban a december 9-i MOB közgyűlést jelöltem a személyemre vonatkozó döntés meghozatalának időpontjára. Tettem azt azért, mert december 9-én már lehet látni a költségvetés fő összegeit, amelynek eddig példátlanul alacsony voltát néhányan az én MOB elnöki jelenlétemmel kötötték össze. Ezt természetesen nem vagyok hajlandó felvállalni, de ahhoz, hogy valóban tisztán lássunk, tiszta lappal kell induljunk. Helyre kell állítsuk a megbontott egységet és a közös hitet, akaratot az olimpiai eszme mellett - olvasható többek között a minden MOB-tagnak megküldött levélben.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.