Gorbacsov: Washingtonnak fel kellene adnia a szuperhatalmi nézőpontot

Mihail Gorbacsov szerint az Egyesült Államoknak fel kellene adnia a szuperhatalmi nézőpontot, a hajdani szovjet elnök szerint a világban az irányítást nem a csendőrszerep eljátszásával kell megszerezni.

Az egykori Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke az 1991-es moszkvai puccskísérlet 15. évfordulója alkalmából nyilatkozott a Bloomberg amerikai hírügynökségnek. Gorbacsov szerint Washingtonnak meg kellene értenie: nem uralmi pozícióból, a világ csendőreként, hanem partnerszemlélettel lehet vezető szerepre törekedni.

A 75 éves volt szovjet államfő úgy fogalmazott: az amerikaiaknak meg kellene szabadulniuk a hidegháború győztesének komplexusától. A győző komplexusa még az alsóbbrendűségi érzésvilágnál is rosszabb - tette hozzá. Gorbacsov - akit 1990 Nobel-békedíjjal tüntettek ki a hidegháború lezárása érdekében kifejtett tevékenységéért - a televíziós interjúban arra szólította fel az amerikaiakat, hogy ne avatkozzanak bele Oroszország életébe. Visszautasította a Bush-kormány és különösen Dick Cheney alelnök bírálatát, aki már többször úgy foglalt állást, hogy a KGB-alezredesből elnökké vált Vlagyimir Putyin visszaforgatja az 1990-es évek demokratikus vívmányait. Cheney amiatt is bírálta Putyint, hogy Moszkva az állami energiavállalatokon keresztül zsarolja az orosz olajtól függő térségbeli országokat.

Gorbacsov ugyanakkor azt is kifejtette, hogy nem rokonszenvez az orosz elnök pártjával, az Egységes Oroszországgal, az úgynevezett hatalom pártjával, amelyet a volt kommunista párt olcsó utánzatának tart. A volt szovjet párttitkár úgy látja, az oroszok a kiterjedt szegénység miatt veszítették el hitüket a Washington által annyira hiányolt demokráciában. "Tudjuk, hogy demokráciára van szükségünk, és ismerjük a demokrácia elveit" - mondta, hozzátéve, hogy az oroszok a demokráciát okolják megélhetésük rosszabbodásáért, és a nehéz időkben az erős kéz politikájára vágynak.

Gorbacsov arra is célzott, hogy Nyugaton sokaknak kimondottan tetszett az, amikor a káoszba és széttagoltságba eső Oroszország az 1990-es években elvesztette szuperhatalmi státuszát. Az viszont, hogy Oroszország ismét emelkedőben van, "normális országgá" válik, már nem tetszik, és kioktatják Moszkvát. A volt szovjet pártvezető leszögezte: nem áll fenn a veszélye annak, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között a jövőben valaha is hidegháborús feszültség alakuljon ki, mert a múltba nincs visszatérés. (MTI)

Mihail Gorbacsov
Mihail Gorbacsov
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.