OMSZ: mi mindent megtettünk

Az OMSZ a vasárnapi vihar előrejelzésénél jó szakmai teljesítményt nyújtott, hasonló időjárási eseményt - Dunkel Zoltán, a szervezet elnöke szerint - a tudomány mai állása szerint ennél pontosabban nem lehet prognosztizálni.

 

- Mikortól tudta az OMSZ, hogy Budapestet rendkívüli erejű vihar éri el augusztus 20-án este, és mikor tudatták ezt a külvilággal?

- A 19-én reggel fél 10-kor kiadott figyelmeztető előrejelzésünkben már szerepeltek a várható vihar legfontosabb paraméterei, vagyis az, hogy vasárnap délutántól heves zivatarokra, felhőszakadásra, jégesőkre kell számítani, 60-90 kilométer/órás széllökésekkel. Akkor a déli és a keleti országrészben tűnt a legvalószínűbbnek egy-egy nagy vihar kialakulása. A régióra, illetve Budapestre vonatkozó, már nagyon pontos riasztást vasárnap 19 óra 39 perckor továbbítottuk.

- Hova kell elküldeniük a riasztást?

- Működési szabályzatunk alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra, de minden további lépés már az ő feladatuk. A katasztrófavédelem a lehetséges legkorábbi pillanatban megkapta tőlünk a piros fokozatú szélviharra vonatkozó jelzést - a Dunántúlra vonatkozó ugyanilyen fokozatú riadókat pedig már órákkal korábban el kell indítania.

- Az OMSZ ilyen helyzetben nem fordulhat például közvetlenül egy országos rendezvény szervezőihez?

- Ez nem szerepel a feladataink között, és még nem volt rá példa.

- Megalapozott volt az előrejelzésük?

- Tudományos szempontból feltétlenül. Ennél többre pillanatnyilag a meteorológia nem képes, és egy vihar következményeit sem tudjuk előre jelezni. Az ilyen viharokat nem úgy kell elképzelni, mint egy adott sebességgel, kötött pályán haladó vonatot. Ez kavargó massza, hol itt, hol ott erősödik fel átmenetileg. A tűzijáték helyszínét pont a legerősebb góc találta el - a belvárosi két mérőállomásunk 120-130 kilométeres széllökéseket is regisztrált, miközben Újpesten 70, Pestszentlőrincen pedig 50-60 kilométeres volt a szél legnagyobb sebessége. De ilyen, néhány kilométeres sávra szóló prognózist egyszerűen nem lehet készíteni. (H. M.)

Angyalföld, Béke tér
Angyalföld, Béke tér
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.