A pokoli folyó

A pánik ilyen katasztrófa esetén természetes reakció. Minél nagyobbnak érzi az ember a fenyegetettséget, annál magától értetődőbb válasz a menekülési kényszer - mondja Erős Ferenc szociálpszichológus. "Ilyenkor az segít csak, ha vannak menekülési útvonalak. A túl szűk terület növeli a pánikot. Katasztrófafilmekre emlékeztető jeleneteket láthattunk vasárnap."

A szakember ugyanakkor azt állítja, hogy vannak határozottabb emberek is, akik nem esnek rögtön pánikba. A filmekben - ahogy a Pokoli toronyban is - vannak kemény és elszánt fickók. Ezek a filmek arról tanúskodnak, ha van egy vezető egyéniség, ő esetleg meg tudja fékezni pánikot, vagy legalábbis befolyásolni tudja a tömeghangulatot - állítja a szakember.

"Ami vasárnap este történt, talán nem következett volna be, ha időben lefújják a rendezvényt" - állítja Erős Ferenc, hozzátéve, hogy persze ez sem biztos: lehet, hogy ez sem oldotta volna meg a helyzetet, hiszen nagyon sokan a parton várakoztak már kora délután óta. A dolgot csak súlyosbította volna az elmaradt rendezvény miatti csalódottság. A tűz iránti ősi vonzódás ugyanis hirtelen szembetalálta magát a másik őselemmel, a vízzel. A felfokozott várakozásnak és a hirtelen csapásnak ez a találkozása tovább bonyolította a dolgot.

"Nem tudom, hogy a rendőrség vagy más szervek miként tudtak volna helyesen cselekedni. Voltak fiatalok, akik egyfajta katasztrófaturizmusnak fogták fel az eseményeket. Mások ilyenkor a gyermekeiket és önmagukat próbálják menteni. Rengeteg kisgyerek, sőt karon ülő volt az utcán, és a féltés, a gondoskodás ilyenkor mindenre képes. A mostani katasztrófa nem zárt térben történt, mint a Pokoli torony esetében, ahol azért valamivel »könnyebben« lehet koordinálni, irányítani a mentést. A Dunának ez a szakasza pokoli folyó volt - mondta Erős Ferenc -, ahol nehéz lett volna egyetlen embernek koordinálnia az eseményeket."

A pánikba esett és menekülő tömeg gyakorlatilag letarolta a pesti oldalon szervezett népművészeti vásárt - adta hírül az Index. - Sokan kihasználták a helyzetet, és vittek mindent, amit láttak. A Duna-parti vigasságokon kiállító egyik könyvkötőnek például háromhavi munkája veszett kárba, szerinte sok kézműves kollégája a szó szoros értelmében tönkrement. A vásáron ötven árus kínálta portékáját.

Megtelt az Alagút menekülõkkel
Megtelt az Alagút menekülõkkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.