Károk a Budai Parkerdőben és a Belvárosban

A vasárnap esti orkán erejű szél és özönvízszerű eső elsősorban a budai és a pesti városrészek belső területeit érintette. A rendkívül erős szél háztetőket bontott le, fákat csavart ki, jelzőlámpák és KRESZ-táblák dőltek az úttestre és az emberekre, villamos felső vezetékek szakadtak le.

Tízmilliós nagyságrendű viharkárokat jeleztek eddig a biztosítóknak. Tetőkárok, betört ablakok, beázások, megrongálódott autók - ezek a leggyakoribb károk, amelyekkel az ügyfelek hétfőn a biztosítóknál jelentkeztek. A nagyobb biztosítók egyenként több tízmilliós kárt regisztráltak eddig.

Életveszélyessé vált a budapesti Március 15. téren álló katolikus templom, emiatt körülzárták. A szél annyira megbontotta a tetőt, hogy azon keresztül át lehet látni a tér túloldalára - közölte a templom plébánosa. A híradások szerint húsz embert vittek el a mentők a vihar után a helyszínről, ahol a templom tetejéről lehulló cserepek okoztak sérüléseket.

A Főkert vezérigazgatója szerint a cég hatáskörébe tartozó budapesti zöldterületeken, ami a főváros összes zöldterületének 25 százalékát teszi ki, 250 fa dőlt ki, 2.500 fáról pedig combvastagságú ágak törtek le. Ha a kerületek által fenntartott zöldterületeket is beleszámítják a károkba, ezres nagyságrendű lehet a kidőlt fák száma.

A károk rendkívül jelentősek. A közterület-fenntartók reggelig több száz köbméter letört gallyat és a tűzoltóság által feldarabolt fát szállítottak el, s ezt a munkát nappal is folyamatosan végzik. Előzetes felmérések szerint háromezer köbméter faágat, illetve hulladékot szállítanak el ma.

A vihar nem kímélte a Budai Parkerdőt sem: 500 köbméternyi fa dőlt a földre egy fél óra alatt – közölte a Pilisi Parkerdő Rt.

A legnagyobb kár a Hármashatár-hegy és a Normafa közötti erdőterületet érte. A vihar nemcsak magányosan álló fákat döntött ki, hanem a terhelést sokkal jobban elviselő zárt erdőállományban is letörte a fák a koronáját.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.