A Hezbollah nem teszi le a fegyvert

A Hezbollah nem szerel le, és továbbra is beszerez fegyvereket külföldön, ha szüksége lesz rá - jelentette ki a libanoni síita szervezet teheráni képviselője.

Nem lesz leszerelés, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata ezt nem írja elő - állította Abdullah Szafieddin a Sargh napilapnak adott interjújában, hozzátéve, hogy "amíg a libanoni hadsereg nem képes megvédeni az országot, a Hezbollah fogja megvédeni".

Az ENSZ BT 1701-es határozata, amely a libanoni ellenségeskedések leállításáról szól, felszólítja Libanont, hogy hajtsa végre azokat a határozatokat és megállapodásokat, amelyek "előírják az összes libanoni fegyveres csoport leszerelését". Előírja ugyanakkor egy olyan övezet létrehozását is Dél-Libanonban, ahol a libanoni hadseregen kívül más fegyveres nem tartózkodhat.

Szafieddin kijelentette, hogy a szervezet nem mozdítja el sehova az erőit, hiszen "a Hezbollah a dél-libanoni lakosokból áll, akiket nem lehet kiutasítani". A BT határozata azt is előírja, hogy minden ország akadályozza meg fegyverek eladását vagy szállítását Libanonba, kivéve, ha maga az állam a megrendelő, Szafieddin szerint azonban, "ha szükség lesz rá, lehet fegyvert importálni".

Az izraeli légierő ismét behatolt a libanoni légtérbe

A tűzszünet ellenére ismét több alkalommal is behatoltak az izraeli légierő gépei a libanoni légtérbe hétfőn.Kora délután a libanoni főváros, Bejrút déli elővárosai fölött alacsony magasságban repültek el izraeli harci gépek - jelentette az ANI libanoni hírügynökség. A hadsereg közleménye szerint reggel a libanoni-izraeli határ térségében, valamint Bejrúttól északkeletre s az ország déli részén hajtottak végre berepüléseket izraeli gépek.

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök elítélte a légtérsértéseket a finn EU-elnökségnek és Javier Solana európai uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízottnak küldött üzenetében, és felhívta a figyelmet "a veszélyre, amit Izrael vétségei jelentenek az 1701-es számú ENSZ biztonsági tanácsi határozatra nézve".

Három Hezbollah-harcost lelőttek

Izraeli katonák megölték a Hezbollah libanoni síita szervezet három fegyveresét egy hétfői összecsapásban Dél-Libanonban - közölte az al-Arabíja dubaji központú arab műholdas tévéadó.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a katonák azt követően nyitottak tüzet, hogy a Hezbollah emberei fenyegetően közeledtek. A tűzharcban négy katona megsebesült. Az izraeli Kettes Csatorna magántelevízió szerint az incidens az izraeli határtól négy kilométerre történt.

Az ugyancsak kereskedelmi Tízes Csatorna korábban arról számolt be, hogy az augusztus 14-e óta érvényben lévő tűzszünet alatt a Hezbollah 12 fegyveresét ölték meg különböző összecsapásokban.

Olaszország kész elvállalni az ENSZ-erők vezetését

Olaszország kész elvállalni a Libanonba vezénylendő ENSZ-békefenntartó erők vezetését - erről tájékoztatta Romano Prodi olasz miniszterelnök hétfőn a világszervezet főtitkárát.

Kofi Annan a hét végén hozza meg a végleges döntést arról, hogy melyik ország vezesse a dél-libanoni ENSZ-missziót - mondta a toszkánai nyári rezidenciáján újságíróknak nyilatkozó Prodi.

Washington új BT-határozatot szorgalmaz a Hezbollah lefegyverzéséről

Washington új határozatot szorgalmaz a Hezbollah lefegyverzéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsában - jelentette be John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn New Yorkban.A nagykövet közölte, a beterjesztendő új határozat miatt azonban nem késhet az ENSZ-békefenntartók telepítése Dél-Libanonba.

Az Egyesült Államok az újabb határozattal akarja felgyorsítani a nemzetközi stabilizációs erő térségbe vezénylését. Azok az államok ugyanis amelyek készséget mutattak arra, hogy katonákat küldenek az izraeli-libanoni határszakaszra, aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy nincsen pontosan meghatározva a békeerő feladata, különösen ami a síita szervezet lefegyverzését illeti.

Bolton szerint az első egységeket már most a térségbe lehet küldeni. Hangsúlyozta, a Hezbollahot a lehető leghamarabb le kell fegyverezni, hogy a demokratikusan megválasztott libanoni kormány az ország egész területe felett megszerezze az irányítást.
Brit készülékeket találtak a Hezbollah bunkereiben

Valószínűleg brit gyártmányú éjjellátó-készülékeket találtak izraeli katonák a Hezbollah dél-libanoni parancsnoki bunkereiben - közölte az izraeli hadsereg.

A brit külügyminisztérium megpróbálja kideríteni, hogy mely cég gyártotta ezeket, és hogyan kerülhettek a gerillaszervezethez - közölte hétfőn a minisztérium szóvivője.

A The Times brit napilap hétfői jelentése szerint meg nem nevezett tisztségviselők közölték, hogy a szóban forgó készülékek nem voltak részei annak a szállítmánynak, amelyet egy brit cég különleges engedély birtokában adott el Iránnak 2003-ban, de ennek megerősítése még tart. Irán akkor az Afganisztánból beszivárgó kábítószer-kereskedők elleni fellépés céljára vásárolt éjjellátó-készülékeket. A brit kormány abban az esetben engedélyezi ilyen termékek exportját, ha nem katonai célra használják fel azokat.

Izrael nem tárgyal Szíriával, amíg Damaszkusz terroristacsoportokat pénzel

"Azt ajánlom, senki se tápláljon hiú reményeket" - mondta Ehud Olmert izraeli kormányfő észak-izraeli látogatásán. "Ha Szíria leállítja a terrorizmus támogatását, ha felhagy azzal, hogy rakétákkal lásson el terrorszervezeteket, örömmel tárgyalunk vele" - szögezte le.

Előzőleg a Szíriával való tárgyalások felvétele mellett foglalt állást Avi Dihter, az izraeli kormány közbiztonsági ügyekért felelős minisztere, Simon Peresz miniszterelnök-helyettes ugyanakkor elvetette az ötletet. Izrael Szíria és a tőle elhódított Golán-fennsík esetében is eljárhatna úgy, ahogy Egyiptommal és Jordániával eljárt, vagyis békeszerződést köthetne, és lemondhatna a megszállt területről - vélte Avi Dihter, az izraeli belföldi hírszerzés, a Sin Bét volt főnöke.

Ezzel ellentétes álláspontot foglalt el hétfői nyilatkozatában Simon Peresz miniszterelnök-helyettes. Mint a veterán politikus rádiónyilatkozatában rámutatott, Izraelnek most Libanonra és a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokra kell összpontosítania. "Nem hiszem, hogy egy akkora ország, mint a miénk, képes lenne párhuzamosan ennyi témával foglalkozni" - mondta, hozzátéve, hogy nézete szerint közvetlenül a libanoni háború után az izraeli közvélemény nem áll készen Szíriának teendő területi engedményekre.

Peresz hozzáfűzte: valószínűtlennek tartja, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök ez idő szerint Izraellel megkezdendő tárgyalásokon gondolkodna. A szíriai államfő egyik nemrégiben elhangzott beszédében kizárta egy "közeli béke" lehetőségét Izraellel, "ellenségnek" nevezve a zsidó államot.

Az izraeli külügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy Cipi Livni izraeli külügyminiszter létrehozott egy munkacsoportot, amelynek az izraeli sajtó szerint jelentést kell tennie a Damaszkusszal a Golán-fennsíkról folytatott, de 2000 januárjában félbeszakadt kétoldalú tárgyalások újrakezdésének esélyeiről. Amír Perec izraeli védelmi miniszter öt nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy Izraelnek elő kell készítenie a Szíriával való párbeszéd feltételeit.

(forrás: MTI)

Ehud Olmert egy Hezbollah rakéta által megrongált iskolát látogat meg Kiriat Smonában
Ehud Olmert egy Hezbollah rakéta által megrongált iskolát látogat meg Kiriat Smonában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.