Ki a titokzatos Joseph?

Günter Grass emlékei "a Szentatya személyes életét érintik" - közölte tömören a vatikáni sajtóiroda annak kapcsán, hogy a német író legújabb, Hagymapucolás című könyvében egy Joseph nevű fiúról ír. A német sajtó szinte biztosra veszi, hogy a jelenlegi pápáról, Joseph Ratzingerről van szó.

XVI. Benedek volt-e vagy sem az a fiatal német katona, akivel Grass 1945 tavaszán egy bajorországi fogolytáborában kockázott? Biztos választ sem Grass, sem az érintett Joseph nem adott. Az író hangsúlyozta: csak feltételezi, hogy a későbbi pápa az a fiatalember, aki a táborban egyházi pályafutásról álmodott, és latinul idézett. A valóban kiváló latintudású XVI. Benedek hallgat, de közeli munkatársai azt állítják, hogy sohasem emlékezett meg a honfitársával való találkozóról.

A pápai életrajzok szerkesztéséért felelős Ingrid Stampa a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott: a ratzingeri biográfiák egyetlen sora sem utal a Grass-szal való ismeretségre, és a pápa személyesen sem beszélt erről soha. Az önéletrajzi műveket összehasonlítva a táborélet részletei pontosan egyeznek - kivéve azt, hogy Grass százezer, Ratzinger pedig ötvenezer fogolyról ír. Grass azonban a Waffen SS egyenruháját viselve nem valószínű, hogy az egyszerű katona Ratzingerrel egy szektorba került volna.

Az egyetlen kapocs az 1971-es Hit és jövő című könyv, amelyben Ratzinger a "helyi érzéstelenítés" kifejezést használja Grass hasonló című regényére utalva. Válasz talán XVI. Benedek szeptember 9-14. közötti németországi látogatása során születhet.

XVI. Benedek nyári rezidenciáján üdvözli a hívõket
XVI. Benedek nyári rezidenciáján üdvözli a hívõket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.