Augusztus 20.: örömzene és tűzijáték

A hagyományos Örömkoncerttel veszi kezdetét ma este a Kossuth téren azaugusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó eseménysorozat, amelyvasárnap este a tűzijátékkal ér véget.

A vasárnap reggel nyolc órától délig tartó programban a Parlament előtt katonazenekarok bemutatója, tisztavatási ünnepség, térzene és a Magyar Köztársaság lobogója előtti zenés őrségváltás szerepel. Délelőtt 11-től vízi és légi bemutatók csábítják az érdeklődőket. A késő délutáni órákban - a Szent István Bazilikában tartandó ünnepi szentmise után - útjára indul a hagyományos Szent Jobb-körmenet. Az ünnephez kapcsolódóan a budai Várban már pénteken megnyílt a Mesterségek Ünnepe. A fénypont ezúttal is a 21 órakor kezdődő tűzijáték. Az ünnepségek miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban.

Közlekedés Budapesten az ünnepi hétvégén

A közelgő ünnep miatt a város több pontján forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az autósoknak Budapesten. A Lánchidat erre a hétvégére is lezárják, vasárnap délutántól nem közlekedhetnek a járművek az Erzsébet és a Szabadság hídon sem, és elképzelhető, hogy a korlátozás a Petőfi hidat is érinti majd. A 2-es metró augusztus 20-án már teljes vonalán közlekedik.

A Lánchíd szombat reggel nyolc órától hétfőn hajnali két óráig lesz lezárva, míg az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat a repülőnap és a tűzijáték miatt vasárnap délután háromtól várhatóan szintén hétfőn hajnali két óráig zárják el a forgalom elől. A rendezvények résztvevőinek számától függően a Petőfi hidat is lezárhatják.

A Pesti alsó rakpartot a Lánchíd és az Erzsébet híd között már lezárták a Duna-parti Vigasságok miatt, ott hétfőn reggel nyolcig nem közlekedhetnek az autósok. A 2-es villamosok szombaton, a Kossuth téri Örömkoncert idején (este hattól üzemzárásig) rövidebb útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Garibaldi utcáig járnak. A Lánchíd lezárása miatt szombattól vasárnap estig a 16-os autóbuszok az Erzsébet hídon át közlekednek, ahogy a 105-ös autóbuszok is, amelyek az Apor Vilmos tértől ezúttal nem a Deák térig, hanem a Ferenciek teréig járnak.

Vasárnap, augusztus 20-án rövidített, illetve módosított útvonalon viszi utasait a 2-es villamos, a 70-es és a 78-as trolibusz, valamint a 11-es, 15-ös, a 39-es, a 60-as és a 86-os autóbusz is. Este, a tűzijáték miatt a 2-es villamos csak a Boráros térig jár, a 7-es, a gyors 7-es, a 73-as és a gyors 173-as buszok pedig két szakaszban közlekednek: Budán a dél-budai végállomások és a Móricz Zsigmond körtér között, Pesten a Baross tér és a pesti végállomások között. Egyes útszakaszokon is lezárásra lehet számítani: délután öt órától nem közlekednek a 15-ös, a 16-os, a 27-es a 78-as és a 105-ös autóbuszok. A szokottnál tovább, 24 óráig közlekednek viszont a kisföldalatti, a 2-es és a 3-as metró szerelvényei. Szintén éjfélig jár a csepeli és a szentendrei HÉV, utóbbi a Batthyány tér és Békásmegyer között. Éjszaka tovább közlekednek a 6-os, a 14-es, az 50-es és az 56-os villamosok is, továbbá sűrűbben követik egymást az éjszakai járatok.

Mesterségek ünnepe a Várban  Kurucz Árpád
Mesterségek ünnepe a Várban Kurucz Árpád
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.