Folytatódik a libanoni hadsereg áttelepítése Dél-Libanonba

Folytatódott pénteken a libanoni hadsereg áttelepítése Dél-Libanonba. A libanoni egységek Dél-Libanon keleti részének egyik legnagyobb településére, Hiámba érkeztek, 7 kilométerre az izraeli határtól.

A körzetben jelenleg a libanoni 10. gyalogsági dandár páncélozott szállító harcjárművei és katonai teherautói tartózkodnak. A hadsereg csütörtökön kezdte meg bevonulását az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Izrael és a síita Hezbollah közötti tűzszünetről rendelkező 1701. számú határozata értelmében Dél-Libanonba, amelynek ellenőrzését 40 évvel ezelőtt elvesztette. Bejrút összesen 15 ezer katonát szándékozik vezényelni a térségbe.

A libanoni békefenntartó erők mielőbbi felállítása szükéges

A libanoni nemzetközi békefenntartó erők mielőbbi felsorakoztatását kérte Mark Malloch Brown, az ENSZ egyik főtitkárhelyettese csütörtökön azoktól az országoktól, amelyek felajánlották, hogy katonákat bocsátanak a kontingens rendelkezésére. Hangoztatta: a késlekedés odavezethet, hogy a Közel-Keleten kiújulnak a harcok, ezért nem szabad késlekedni.

A 15 ezer fős kéksapkás erőről szólva Brown úgy vélte, hogy annak erősnek és jól felszereltnek kell lennie, de nem lehet offenzív jellegű. A libanoni ENSZ-erők, az UNIFIL azért van a térségben, hogy a békét óvja mindaddig, amíg a várhatóan a hosszan tartó békefolyamat politikai rendezést nem hoz - hangsúlyozta a világszervezet magas rangú tisztviselője, aki leszögezte: az UNIFIL-nek nem a katonai, hanem politikai megoldást kell szem előtt tartania. Az ENSZ reményei szerint 10-15 napon belül 3000-3500 békefenntartó érkezik meg a dél-libanoni térségbe. Ezek a katonák alkotnák a majdani kontingens előőrsét. Az UNIFIL tevékenységét segíti majd a libanoni hadsereg 15 ezer katonája is. Közülük több száz már csütörtökön megérkezett a Lítáni folyó térségébe.

Küldöttség kifogásolta Moszkvában, hogy orosz fegyverek vannak a Hezbollah kezén

Magas rangú izraeli küldöttség járt a héten Moszkvában, panaszt téve amiatt, hogy orosz gyártmányú harckocsi-elhárító rakéták jutottak a Hezbollah libanoni síita szervezet birtokába, s azok izraeli katonákat öltek meg a libanoni konfliktusban - közölték pénteken izraeli kormányzati illetékesek.

Aszaf Sarív, Ehud Olmert izraeli kormányfő egyik fő tanácsadója megerősítette az értesülést, de részleteket nem közölt. Egy másik, névtelenül nyilatkozó izraeli kormányzati tisztségviselő is csak annyit mondott, hogy a küldöttség magas rangú volt, de azt nem árulta el, kikkel tárgyalt Oroszországban.

A kifogásolt fegyverek a Hezbollah leghatékonyabb eszközeinek bizonyultak az Izrael által július 12-én megindított 34 napos libanoni háborúban. Orosz gyártmányú lövedékek okozták a harcokban elesett 118 izraeli katona közül majdnem minden másodiknak a halálát. Izrael nem azzal vádolja Oroszországot, hogy közvetlenül fegyvereket szállított a Hezbollahnak, hanem azt veti Moszkva szemére, hogy Iránnak és Szíriának, a síita szervezet két ismert támogatójának adott el rakétákat, amelyek aztán továbbadták azokat a gerilláknak.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője leszögezte, hogy szigorú ellenőrzés érvényesül az orosz fegyvereladások felett, s a szoros felügyelet "lehetetlenné teszi, hogy hiba csússzon a fegyverek rendeltetési helyükre juttatásába".

Anatolij Ciganok, az oroszországi katonai előrejelző központ vezetője ugyanakkor kizárta, hogy korszerű harckocsi-elhárító rakéták juthattak el Oroszország vagy Szíria közbeiktatásával a Hezbollahhoz. A szakértő szerint a legvalószínűbb az, hogy ha a Hezbollah csakugyan rendelkezett ilyen fegyverekkel, azok "harmadik országok" érintésével juthattak el Libanonba.

Olaszország katonákat küld

Az olasz kormány pénteken úgy döntött, hogy katonákat küld a dél-libanoni békefenntartó ENSZ-erők alakulatába. Egyelőre nem tudni, hány fővel vesz részt Olaszország a küldetésben, kormánytisztségviselők korábban azt mondták, hogy akár 3000 katonát is Libanonba vezényelhetnek. Ebben az esetben Olaszország állítaná ki a legtöbb katonát a libanoni békefenntartásra.

A kormány a libanoni küldetéshez a törvényhozás jóváhagyását fogja kérni Arturo Parisi olasz védelmi miniszternek a kabinetülés után elhangzott nyilatkozata szerint. Az ENSZ a római döntésig összesen 3500 katonára számíthatott az addig elhangzott felajánlások fényében.

A libanoni háborúban több tízezer ház és lakóépület semmisült meg

Közel 15-30 ezer ház és lakóépület semmisült meg Libanonban az izraeli bombázások révén - közölte pénteken Helsinkiben tartott sajtókonferenciáján Paula Lehtoma:ki finn külkereskedelmi és fejlesztési miniszter, akinek országa jelenleg az Európai Unió soros elnöki tisztségét tölti be.

A miniszterasszony négynapos látogatást tett Libanonban és Izraelben Louis Michel, az EU fejlesztési biztosa társaságában. Becslései szerint legkevesebb százezren váltak hajléktalanná, s télig csupán néhány hónap áll rendezkedésre ahhoz, hogy fejük fölé fedél kerüljön. Paula Lehtoma:ki egyúttal hangsúlyozta, hogy még csak az elejénél tart Libanon újjáépítési igényeinek felmérése, sürgősséget a humanitárius segélyek célba juttatása élvez.

"Az ellenségeskedések leállítása javította annak lehetőségét, hogy kielégítsék a humanitárius szükségleteket, és a rászorulókhoz eljussanak a segélyek" - ismerte el a finn miniszter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy azok, akik az első bombázásuk után elhagyták otthonukat, a tűzszünet életbe lépése után azonnal elkezdtek visszaáramlani, ez a mozgás sokkal intenzívebb és gyorsabb volt, mint amire számítani lehetett, s emiatt a civil szervezeteknek "át kellett irányítaniuk" segítségüket.

(MTI)

A déli határsávba tartó líbiai konvoj halad át Tyr városán
A déli határsávba tartó líbiai konvoj halad át Tyr városán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.