Környezeti katasztrófa fenyegeti a Földközi-tenger keleti medencéjét

Libanont a harci cselekmények miatt néhány hete történelme legsúlyosabb környezeti katasztrófája fenyegeti.

Az első adatok szerint 10-15 ezer tonnányi fűtőolaj ömlött a tengerbe, amikor július közepén izraeli gépek bombái eltalálták a Bejrúttól délre 30 km-re lévő jiyyehi erőmű fűtőolaj tartályait. A lehetséges második ok: a harci cselekmények miatt a libanoni partoknál megrongálódott egy hajó. (Ismeretes, hogy amikor július 14-én a Hezbollah a libanoni partokról kínai gyártmányú C-802-es robotrepülőgépekkel támadott egy izraeli hadihajót, az egyik C-802-es célt tévesztett és belecsapódott egy egyiptomi személyzetű teherhajóba.)

A szennyeződés fürdőhelyeket és kikötőket is fenyeget. Achim Steiner ENSZ-főtitkár-helyettes, a világszervezet környezetvédelmi grémiuma, az UNEP igazgatója, regionális kiterjedésű problémáról beszél, amelynek gazdasági következményei vannak a turizmusban, halászatban. Számításba kell venni az élővilágot, a biológiai rendszereket érő kihatásokat, figyelmeztet.

Veszélybe kerülhetnek a régió teknősbéka-költőhelyei és halállománya, olvasható egy bejrúti elemzésben. Kiváltképpen a kékuszonyú tonhal rajait fenyegeti az olaj. Ez a halfajta olyan fontos a térség halászatában, hogy az EU külön rendelkezésben szabályozza a foghatóság idejét, módját és a kihalászható halak súlyát.

Tegnap Athénben nemzetközi tanácskozást tartottak a katasztrófa következményeinek felszámolásáról. A műveleteket az EU környezetvédelmi biztosa, Stavros Dimas koordinálja. EU-források szerint mintegy 30-150 kilométeres partszakaszt veszélyeztet a kiömlött fűtőolaj. Az károk felszámolása elkezdődött, elsőként Kuvait és Norvégia küldött segítséget.

Olajfoltokat jelentettek a Libanontól északra lévő szíriai partok mentén is. A libanoni környezetvédő szervezet (Green Line) szakértője, Mael Hmaidan lehetségesnek tartja, hogy az olajszennyeződést a tengeráramlatok elsodorják Törökország, Görögország, Ciprus partjaiig. Ha sejtése beigazolódik, károk érhetik a török, görög, ciprusi idegenforgalmat, Libanon belátható ideig nem fogad külföldi turistákat.

A berlini izraeli nagykövetség hivatalos körlevele ugyanakkor kétségeit jelzi, hogy az olajkár mértéke olyan nagy lenne, mint azt a libanoniak állítják és megerősíti, hogy az izraeli hatóságok az illetékes ENSZ-szervezettel, az UNEP-pel és a régió tengeri szennyeződéseit kezelő, máltai székhelyű központtal (REMPEC) együttműködnek, hogy elkerüljék az olajszennyeződés környezeti katasztrófává való kiszélesedését. Néhány, a világsajtóban megjelent, libanoni keltezésű fotó (amely kőolajjal borított kormoránokat ábrázol) hamisítvány, amely az 1991-es öbölháborúban készült - írja a hírlevél.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.