Bűnös az afgán férfit megkínzó CIA alkalmazott

Három rendbeli testi sértésben és egyrendbeli súlyos testi sértésben találta bűnösnek csütörtökön egy amerikai   esküdtbíróság David Passarót, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerződéses polgári alkalmazottját, aki vallatás közben 48 órán át vert egy afgán férfit az amerikai hadsereg egyik afganisztáni támaszpontján.

Eredetileg az emberölés is szerepelt a vádpontok között, hiszen az afgán férfi két nappal megkínzatása után meghalt. Az észak-carolinai Raleigh város bírósága által meghallgatott patológus szakértők azonban megosztottak voltak abban a tekintetben, hogy az ütlegelés okozta-e az afgán férfi halálát.

Még nem ismeretes, hogy az esküdtek állásfoglalása után a bíróság mikor szabja ki Passaro büntetését. A helyi törvények értelmében 11 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A perben tárgyalt bűncselekmény 2003-ban történt a pakisztáni határhoz közeli Aszadábád katonai támaszpontján. Passaro a CIA alkalmazottjaként arra nézve akart vallomást kicsikarni Abdul Váli afgán állampolgárból, hogy ki követett el rakétatámadást a támaszpont ellen. Váli volt az amerikai katonai hatóságok egyik gyanúsítottja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.