A finn cégek figyelhetnék, hogy kivel levelez dolgozójuk

A finn közlekedési és távközlési minisztérium arra készül, hogy szabályozza a munkáltatók jogait alkalmazottaik internetes levelezésének ellenőrzésére.

A javasolt jogszabály-tervezet engedélyt adna a munkáltatónak arra, hogy nyomon kövesse, alkalmazottai kivel és mikor váltanak emailt, az elektronikus levelek tartalmába azonban nem nyerhetnének betekintést.

Az új szabályozást hivatalos magyarázatok szerint az teszi indokolttá, hogy a technológiai ipar cégei sorozatosan szembesülnek információkiszivárgással, s emiatt ellenőrzésük alatt szeretnék tartani a munkahelyről zajló levelezéseket. A megoldás nyilvánvalóan kompromisszum, hiszen a "levéltitok" nem sérül, a munkáltató azonban mégis hozzájut valamilyen legális ellenőrzési lehetőséghez az ügyben, hogy dolgozója munkaidejében kikkel és milyen intenzitással tart fenn kapcsolatot az interneten keresztül. Noha az emailek tartalma továbbra is a levelező partnerek "titka marad", számos vélemény szerint a tervezett jogszabály így is alkotmánysértő.

Az igazságügyi minisztérium egyelőre nem foglalt állást a finn sajtó által nagy figyelemmel kísért jogszabály-előkészítő munkáról.

(forrás: euractiv.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.