Rushdie szerint mesterkélt a Grass-vita

Salman Rushdie kissé mesterkéltnek érzi a Günter Grass német író Waffen SS-es múltjával kapcsolatos felháborodást. Az indiai származású brit író azt mondta a BBC rádióban, hogy őt magát is rendkívüli módon sokkolta Nobel-díjas kollégájának "csalódást keltő" vallomása, de szerinte semmi sem utal arra, hogy Grassnak bármi köze lett volna háborús bűnökhöz.

A 78 éves író, a Bádogdob világhírű szerzője a hét végén ismerte be, hogy tizenhét éves korában néhány hónapig a náci párt hírhedt fegyveres alakulatában, a Waffen SS-ben szolgált, miután behívót kapott. Rushdie hibának nevezte Grass tagságát a Waffen SS-ben, de azt mondta, hogy talán megbocsátható fiatal korára tekintettel.

A Sátáni versek című művéért az iszlám megsértésével, istenkáromlással vádolt és a néhai iráni vallási vezető, Khomeini ajatollah 1989-es rendeletében halállal sújtott regényíró szerint jottányit sem kisebbíti Günter Grass életművét a múltjával kapcsolatos leleplezés. Rushdie a világirodalom óriásának nevezte a német írót, aki - hangoztatta - ma is ugyanolyan nagy alkotó, mint néhány nappal ezelőtt. Kijelentette, hogy továbbra is barátja marad a bírálatok össztűzébe került Grassnak. "Ő a barátaim egyike, és ezen semmit sem változtat pusztán az, hogy kiderült, elkövetett egy szörnyű hibát".

"Ő fél évszázada egy rendkívüli erő, amelyet nem tagadunk meg csak azért, mert egy foltot találtunk rajta" - mondta. Rámutatott: Grass soha nem csinált titkot abból, hogy náci környezetből származott. 1944-es múltjával kapcsolatos hosszú hallgatása szerinte nem képmutatás volt, hanem egy "most jóvátett részleges titkolódzás".

Rushdie párhuzamot vont a Grass-ügy és az antiszemita szimpátiával, náci kollaborációval vádolt francia író, Louis-Ferdinand Céline esete között. Rámutatott, hogy "nem szűnünk meg Céline-t olvasni sem, noha ő felnőttként szimpatizált a nácikkal, míg Grass 17 évesen követte el hibáját".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.