Örömkoncert, tűzijáték és körmenet

Már hagyománnyá lett, hogy az államalapítás évfordulójához, augusztus 20-ához kapcsolódó ünnepségsorozat örömkoncerttel kezdődik, s tűzijátékkal ér véget.

Így lesz ez idén is: az ünnep előestéjén, augusztus 19-én, szombaton este 21 órától csendülnek fel az Örömkoncert dallamai, ezúttal azonban nem a Dunán, hanem az Országház előtt, a Kossuth téren felállított színpadon.

A hivatalos állami ünnepség a Parlament előtt katonazenekari bemutatóval kezdődik vasárnap reggel nyolc órakor. Itt mond ünnepi beszédet az állami lobogó felvonása és a tisztavatás után Szekeres Imre honvédelmi miniszter. (Egy éve Sólyom László itt tartotta meg első nyilvános beszédét államfőként.) A ceremónián részt vesznek a közjogi méltóságok is. Elhalasztják viszont az augusztus 20-án szokásos állami kitüntetési ünnepséget a Parlamentben, az elismeréseket ugyanis az idén, az ünnep kiemelt voltára való tekintettel, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából nyújtják át.

Nem marad el viszont a szokásos ünnepi szentmise a Szent István-bazilikában és a Szent Jobb-körmenet. Az ünnepségek tetőpontja várhatóan idén is az este kilenc órakor kezdődő tűzijáték lesz. A látványosság fő elemeit - a rendező Nexus Reklámügynökség Kft. tájékoztatása szerint - olasz, német és spanyol pirotechnikai rakéták adják. A rakétákat a Lánchídról és az Erzsébet hídról, valamint a Gellért-hegyről indítják, de egy, a Batthyány térnél horgonyzó dunai hajón is telepítenek kilövőállásokat, ahonnan 17 méter hosszan futótüzet és lángoszlopokat produkálnak majd. A fináléban soha nem látott show-elemeket vegyítenek a hidakról lecsorgó tűzzuhatagba. A cég pirotechnikusa hozzátette: a Gellért-hegy tetején, a Szabadság szobor tövébe, a lakóházaktól távol telepítik a rakétákat, amelyek a levegőben elporladnak, és csak a lehető legkevesebb szikra hullhat belőlük a földre. Ez az egyik biztosítéka annak, hogy elkerüljék a tüzet. Emellett a tűzoltók is készenlétben lesznek.

A hét vége egyébként az ünnep jegyében telik majd: országszerte kirakodóvásárokat tartanak, a fővárosban, a Duna-parton vasárnap fél háromtól este nyolc óráig légi és vízi parádé szórakoztatja az érdeklődőket. Már péntek estétől tart itt a Duna-parti vigasság. A budai Vár ezúttal is otthont ad a néphagyományoknak és a kézművesek Mesterségek Ünnepének, s kenyérfesztivál lesz a Városligetben, a Vajdahunyad várának környékén: az új kenyér ünnepi felszentelésével felelevenednek az aratáshoz, az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományok. (Cs. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.