Kormányfői indítvány: Sólyom beszéljen októberben

Szili Katalin házelnök nem nyugszik addig, amíg a régiók kialakításának ügyét újra a parlament elé nem viszi. Az augusztus 20-i ünnepségek különös hangsúlyokat hordozhat a "Szent István-i ezeréves megyerendszerről" kibontakozó vita. Az idei augusztus 20-án is lesz tűzijáték, örömkoncert - igaz, az eddig e dátumhoz kötött állami kitüntetéseket az idén október 23-án adják át. Gyurcsány Ferenc azt javasolta, hogy október 22-én az Operaházban a köztársasági elnök mondjon ünnepi beszédet.

Várható, hogy a kormány ősszel újra nekirugaszkodik a megye-régió problémának - legalábbis erre lehet következtetni Szili Katalin házelnök nyilatkozatából: nem nyugszik addig, amíg a régiók kialakításának ügyét újra a parlament elé nem viszi. Valószínű azonban, hogy nemcsak a kormány nyakassága, hanem az ellenzék kommunikációja is megmarad. Ennek lényege: a "Szent István-i ezeréves megyerendszert" nem lehet csak úgy lebontani. Az augusztus 20-i ünnepségek közeledtével ez az elem különös hangsúlyokat hordozhat. Hiszen valóban Szent István nevéhez fűződik a (vár)megyerendszer kialakítása, azonban - érvel az ellenoldal - épp az ő örökségével lenne ellentétes az a szellem, amely a kiüresedett, okafogyott közigazgatási egységet pusztán hagyománytiszteletből tartaná meg. A megye vagy régiókérdés az elmúlt tíz-tizenkét évben kormányzati ciklusról kormányzati ciklusra előkerült, s eddig szinte valamennyi kabinet választási programjává emelte. Azonban a jelenlegi kormány az egyetlen, amely a megyemegszüntetési elképzeléseit az Országgyűlés elé vitte - igaz, a kétharmados alkotmánymódosítási javaslatot az ellenzék elutasította.

Az ünnepség mégsem e vita jegyében zajlik majd, hiszen valamennyi augusztus 20-i megszokott kellék - tűzijáték, örömkoncert - meglesz, igaz, az eddig e dátumhoz kötött állami kitüntetéseket az idén az 1956-os forradalom 50. évfordulójához kötve október 23-án adják majd át. Idekapcsolódó hír: Sólyom László államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap négyszemközti beszélgetést folytatott az évfordulós megemlékezéshez kapcsolódó eseményekről. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Gyurcsány komoly gesztussal élt: a kormányfő azt a javaslatot tette, hogy október 22-én az Operaházban a nemzet egységét leghívebben kifejező köztársasági elnök mondjon ünnepi beszédet.

Kilövésre készek az ünnepi tûzijáték petárdái a Gellért-hegyen  Kurucz Árpád
Kilövésre készek az ünnepi tûzijáték petárdái a Gellért-hegyen Kurucz Árpád
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.