Ezer csikktartó karácsonyig

A városban - sőt az országban - eddig még nem látott, formatervezett csikktartó edényeket szerel a Demszky-karókra és a KRESZ-táblák oszlopaira egy magáncég Erzsébetvárosban a helyi önkormányzat megbízásából. Az első darabokat tegnap, kamerák előtt installálták a Blaha Lujza tér sarkán.

Egy felmérés szerint nincs olyan dohányos Budapesten, aki még soha nem hajította a csikket az utcán. A megkérdezettek húsz százaléka gyakran, másik húsz százaléka mindig az aszfalton helyezi el a cigarettavéget, 47 százalékuk pedig azt mondta, csak akkor dobja el a csikket az utcán, ha nincs a közelben szemetes.

Egyebek között ebből a válaszból indult ki egy magáncég és az erzsébetvárosi önkormányzat, amikor úgy döntött, hogy telepakolja a VII. kerületet a külön e célra tervezett edényzetekkel - egyetértve abban, hogy a meglévő szemetes kevés vagy alkalmatlan. A szerdai demonstráción - amely aztán nagyszabású szerelésbe torkollott - megtudhattuk, hogy szeptember elsejéig 700, az év végéig pedig ezer fém csikktartót helyeznek el kerület-szerte. A tervezéstől a gyártáson át a szerelésig mindent a magáncég fizet - nyolc és tízmillió forint közti összegről beszélünk -, haszna az a pénz lesz, amit az alkalmatosságokon lévő reklámfelület bérbeadásából szed be (a reklámfelület az lesz, ahol most a csikkelj ide! felirat látható). Az önkormányzatnak csak a csikkeket kell begyűjteni, ezt a kerületi közhasznú munkások csinálják majd.

A csikktartók négyféle színben készülnek, az adott zónában lévő Demszky-karókhoz (pollerek) igazodva lesz szürke, zöld, ezüst és - a Király utca egy részén - krémszínű szerelvény. Ahol nincs poller, ott a városháza illetékeseinek hozzájárulásával a KRESZ-táblák oszlopaira bilincselik a csikktartókat.

A csikk új helye
A csikk új helye
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.