A Levegő Munkacsoport az Alkotmánybírósághoz fordult

A Levegő Munkacsoport az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve, hogy semmisítse meg a kormány megszorító csomagjának részét képező adótörvényeket - közölte a zöld szervezet az MTI-vel szerdán.

A közlemény kiemeli: a szervezet egyetért azzal, hogy halaszthatatlan az államháztartási hiány csökkentése, azonban figyelmeztet arra, hogy nem mindegy, kikre hárulnak ennek a költségei.

A munkacsoport kifogásolja, hogy a kormány intézkedéseivel a gazdaság versenyképességét rontva pénzt von el az oktatástól, a kulturális szolgáltatásoktól, az egészségügytől. Továbbá növeli az emberi munkát sújtó adókat, szűkíti a környezetkímélő tevékenységek forrásait. A kormány csomagja adóelkerülésre ösztönöz, és előnyben részesíti az importot a magyarországi termékekkel szemben, ellenérdekeltté teszi a lakosságot megtakarításokban, valamint fékezi az innovációt és a magyarországi kis- és középvállalkozások megerősödését - mutat rá a közlemény.

Ehelyett a Levegő Munkacsoport véleménye szerint úgy kellene csökkenteni a hiányt, hogy az segítse elő egy korszerűbb gazdasági szerkezet kialakulását, a foglalkoztatás növelését, a környezet állapotának javulását és a fekete gazdaság visszaszorítását. Erre a civil szervezet az Európai Unió és az OECD ajánlásai, valamint az ökoszociális államháztartási reform elemeit sikerrel alkalmazó EU-országok tapasztalatai alapján konkrét javaslatokat dolgozott ki - áll a közleményben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.