A rendőrfőkapitány szerint jogszerűen vitték el a Népszava fotósát

Nyilvánosságra hozta az országos rendőrfőkapitány a Magyar ÚjságírókOrszágos Szövetségének (MÚOSZ) elnökéhez írt levelét az ORFK, ebbenBene László a Népszava munkatársát érintő rendőri intézkedésrőltájékoztatta Eötvös Pált.

A Népszava korábban arról számolt be, hogy július utolsó hétvégéjén egyik hivatásos fotóriporterüket bilincsbe verve vitték el a rendőrök a zamárdi strandról, mert azt hitték róla, hogy pedofil képeket készít.

Az ügyben a MÚOSZ elnöke levélben fordult Bene László országos rendőrfőkapitányhoz, a megkeresésre írt válaszlevelet a rendőrség honlapján közölték.

"Tájékoztatom, hogy az inkriminált esetben a hozzám felterjesztett jelentés szerint a Siófoki RK munkatársai jogszerűen intézkedtek" - áll Bene László levelében.

A rendőrfőkapitány azt írja: a járőrök a strand egyik vendégétől kaptak jelzést. Az ügy tisztázására a rendőrök felszólították a lap munkatársát, hogy igazolja magát, de az intézkedést "az érintett együttműködésének hiányában a Balatonföldvári Rendőrőrsön fejezték be".

"A vizsgálat megállapítja, hogy az egész konfliktus elkerülhető lett volna, ha az Ön kollégája a helyszínen igazolja személyazonosságát, fotóriporteri mivoltát" - áll Bene László Eötvös Pálhoz írt levelében.

Bene a levélben elismerte, "a végrehajtásnak voltak valóban kifogásolható mozzanatai", de ez az intézkedés törvényességét nem kérdőjelezi meg.

Az országos rendőrfőkapitány levelében megjegyezte: utasítást adott arra, hogy az intézkedés tapasztalatai dolgozzák fel, és ebből készüljön esettanulmány. A megállapításait "módszertani útmutatásként a teljes rendőri állománnyal megismertetjük".

A Népszava "Semmitmondó válasz Benétől" címmel közölt írásában Eötvös Pál úgy fogalmazott, a főkapitányi levélhez nincs hozzáfűzni valója, mert az "ugyanazt a mesét" tartalmazza, mint a vizsgálati jelentés. Ezért nem reagál a levélre, megvárja az emiatt indult vizsgálatot.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese kedden indította meg törvényességi eljárását, melynek befejezése augusztus végére várható.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.