Sziget - összefoglaló

Fergeteges hangulat, 44 különböző országból érkező, összesen 250 külföldi és 500 hazai produkció 76 hektáron, 66 programhelyszínen, 30000 négyzetméter sátorban és 3500 négyzetméter színpadon: ez a 2006-os Sziget mérlege.

A 14. Sziget zárónapján teltház volt, ezzel a heti összlétszám elérte a tavalyi 385 ezres rekordot - olvasható a sziget.hu összefoglalójában. - Az évek óta gazdaságilag is sikeres rendezvény idén 50 millió forint nyereséget hozott.

Minden idők legváltozatosabb nemzetközi programfelhozatalával dicsekedhetett az idei Sziget. A kulturális kavalkádban a zenei programok mellett voltak utca-, illetve táncszínházak, balett-táncosok, akrobaták és bábosok is. A legtöbb külföldi produkció Nagy-Britanniából érkezett, bár a londoni terrorriadó miatt, a Coldcut és a Gomez sem tudott elindulni. Itt volt azonban a Placebo, a Franz Ferdinand, a Prodigy és Robert Plant valamint a Radiohead is.

Az Egyesült Államokból jött az Iggy & The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All, és a Living Colour. Érkeztek bandák Németországból, Maliból (Toumani Diabaté), Kolumbiából (Leonor Dely, Tumba y Quema Colombian Music Drums). Franciaországból is több művész illetve társulat jött a szervezők meghívására. Az Angika Dance Company-t köszönthették Indiából a Színházi- és Táncsátorban, Jayanthi Subramaniam pedig az Octopus Összművészeti helyszín programját színesítette. Ezen kívül japán, perui, venezuelai és kubai produkciók is bemutatkoztak.


Egy hét rövid története

Az "ottalvós" jegyesek több mint 70 százaléka már a nulladik napon elfoglalta helyét. A Nagyszínpad első napi programja Glen Matlock Pretty Vacant-jéval indult, és Franz Ferdinándék zárták, miközben Robert Plant bűvölte el közönségét a világzenei helyszínen, és a Cradle of Filth zúzott a HammerWorld-ön. A Sziget erősen indított, 45 ezren voltak kíváncsiak a programokra.

A második napon a hangulat a tetőfokára hágott: Jovanotti, Goran Bregovic lépett fel.

A harmadik napon, pénteken a Nagyszínpad előtt közel 30 ezren voltak kíváncsiak a Scissor Sisters koncertjére.

A negyedik napon a Radiohead koncertjére 50 ezren látogattak el. Hét óra után pár perccel, pedig a Nagyszínpad előtt önkéntesek segítségével a CowParade Budapest szervezői kirakták a világ legnagyobb, tehenet ábrázoló mozaikképét. A Lossonczy Tamás nevéhez fűződő Riska és társai című tehénszobor képének összeállításához csupán fél órára volt szüksége a szervezőknek. A mozaik apropója Lossonczy Tamás festőművész 102. születésnapja volt.


Vasárnap a zenei programok mellett nagy érdeklődés követte a Sziget egyéb kulturális eseményeit. A hétvége szenzációja a német Theater Titanic: Firebirds című műsora volt a Nagy Utcaszínházak helyszínén.

A hatodik napon a Beatsteaks indította a Nagyszínpadot. Teltházas koncertet adott a Placebo, megközelíteni sem lehetett a HammerWorld sátrát az Exploited alatt.


Az utolsó nap még számos programot ígért: Iggy and The Stooges, Prodigy, Gogol Bordello, s a Bahián mint mindig a Sziámi zárta a Szigetet. A kanadai Corpus utcaművészeinek egyedi élő installációjában a valóság a fantázia világával találkozott, bukolikus vidéki jelenetek épültek fel egy tipikus városi környezetben.

Visszhang

Elismerően nyilatkozott a Szigetről Újhelyi István az Önkormányzati Minisztérium államtitkára, hangsúlyozva a fesztivál turisztikai jelentőségét - emlékeztetett a sziget.hu összefoglalója. - Mint elmondta: a Sziget a magyar turizmus egyik zászlóshajója, hiszen évente több mint egymilliárd forint adóbevételt hoz az államnak. A politikus államtitkárként azzal a demonstrációs szándékkal látogatott ki a Szigetre, hogy megemelje kalapját a szervezők előtt, akik a magyar turizmus és Budapest szempontjából is ilyen jelentős eseményt hoztak létre.

A Felsőoktatási Kutatóintézet által végzett felmérésből kiderül, hogy az ifjúsági korszakváltás befejeződött, egy olyan fiatal középosztály alakult ki, amelyik bárhol megállná a helyét Európában. A Szigetre jellemző, hogy míg a korábbi években jobban elkülönült a külföldről érkező és a magyar látogatósereg, mára feloldódtak a nemzeti és nyelvi korlátok.

Ami a környezethez való viszonyukat illeti, a szigetlakók évről- évre tudatosabbak és fegyelmezettebbek: az idén 2500 kg alumínium hulladék gyűlt össze, majdnem kétszer több mint tavaly, mindemellett még 8 tonnányi műanyaghulladékot adtak le. Elégedettségre ad okot az is, hogy az új gyűjtőedények miatt, az összegyűjtött hulladék tisztasága eléri a 90 százalékot. A Hulladékcsere akciók során több ezer ajándékot osztottak ki olimpikonok aktív közreműködésével.

A tavalyihoz hasonló volt az egészségügyi helyzet: orvosi szempontból súlyos probléma nélkül zajlott az egyhetes fesztivál. Kábítószerrel kapcsolatos probléma is kevesebb volt. Több volt azonban az a bokasérülések száma az idei talajviszonyok miatt.

A Sziget szerdán zárt. A bontás és a takarítás várhatóan 10 napig tart.

(forrás: sziget.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.