Megegyeztek az SZDSZ budapesti listájáról

Megegyezés született az SZDSZ budapesti listájáról, amelyről a budapesti választmány elnöksége szerda délelőtt tárgyal - mondta Demszky Gábor a közszolgálati televízió Nap-kelte című szerdai műsorában.

Az első tizenöt jelölt között négy új név lesz - tette hozzá a főpolgármester, aki közülük kettőt - John Emesét és Bojár Iván Andrást - már bemutatott a nyilvánosság előtt. A másik két jelöltet - Z. Halmágyi Juditot és Dancs Gábort - az elkövetkezendő két hét során mutatja be a főpolgármester.

A főpolgármester a fő ellenfelének tartott Tarlós Istvánról úgy vélekedett, hogy kihívóját Orbán Viktor, a Fidesz elnöke választotta ki, s bár "szégyelli ugyan", de valójában a Fidesz és a Jobbik jelöltje, akit "saját kerületében" - a III. kerületben - a MIÉP is támogat. "Ezzel szemben a Magyar Szocialista Pártnak és választóinak udvarol, mert kevésnek tartja azt a 45 százalékot, ami együtt a jobboldalon elérhető" - tette hozzá. Demszky Gábor provokációnak nevezte azt, hogy Tarlós István a Köztársaság térre helyezte irodáját, és nagyon csodálkozott azon, hogy erre a szocialisták miért nem válaszolnak. Demszky Gábor szerint Tarlós Istvánnak nincs programja és "nem is lesz", "szakmailag komolyan vehető programja nem lehet, mert ilyen szakértői nincsenek".

Atkári János jogköreitől megfosztott független főpolgármester-helyettes napokban tett kijelentésére, miszerint bárki legyen a főpolgármester csak ne ő, Demszky Gábor úgy reagált: Atkárit nem az indulat hajtja, hanem az "ő szempontjából józannak nevezhető felismerés, hogy mellettem nem lehet helyettes, nem lehető pénzügyekért felelős fő-főember a városházán. Más mellett, bárki mellett akár lehet ő is, hiszen ért hozzá".

A BKV Zrt. finanszírozását és ezzel összefüggésben a menedzsment felelősségét firtató újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: nem Aba Botond vezérigazgatója és menedzsment a felelős azért, hogy közlekedési vállalat veszteséges, "legfeljebb a mértékével összefüggésben hozhatók fel kifogások".

Hangsúlyozta, hogy a főváros önmagában nem tudja finanszírozni a közlekedési társaságot, szükség van az állami támogatásra is. Elmondta, hogy az idén az állam 32 milliárdot fektetett a BKV-ba, és ígéretet kapott arra, hogy ezt a társaság jövőre is meg fogja kapni. Szerinte közszolgáltatási szerződésben sok évre előre meg kell állapodni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel arról, hogy lesz ez a következő években. Mindez a konvergencia-programot is érinti, mert "olyan nagy horderejű állami kiadásról van szó" - mondta. "A BKV átalakítására együtt, a szocialista párttal (...) elő fogunk terjeszteni most egy másik üzemeltetési modellt" - tette hozzá. (MTI)

John Emese
John Emese
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.