Munkácsra is mennek a Munkácsyk

Jövő tavasszal Munkács várában, ősszel pedig Erdély egyik városában állítják ki Pákh Imre felbecsülhetetlen értékű Munkácsy-gyűjteményét - erről maga az Amerikában élő üzletember nyilatkozott lapunknak.

Pákh Imre eredeti terveitől eltérően, egyelőre mégsem szállíttatta viszsza New York-i házába 29, felbecsülhetetlen értékű Munkácsy-festményét. Az Amerikában élő magyar üzletember tavaly kezdte meg magyarországi kiállítássorozatát. A Pákh tulajdonában lévő Munkácsy-képek többségét addig eredetiben még soha nem láthatta a magyar közönség.

Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Kaposvárott és Szegeden már több mint félmillióan látták a vándorkiállítást, amely jelenleg a felújított Békéscsabai Múzeumban található. Az eddigi siker alapján Pákh Imre úgy számítja: a békési megyeszékhelyen köszöntheti majd a kiállítás hatszázezredik látogatóját.

Innen temperált kamionokban, speciális kialakítású, kifejezetten a Munkácsy-festmények számára készített ládákban szállítják majd Miskolcra a képeket, onnan pedig tovább Szombathelyre. Pákh még négy magyar nagyvárossal tárgyal.

A Magyar Nemzeti Galéria munkatársai Pákh kérésére felmérték: alkalmas-e jelenlegi állapotában Munkács vára a kiállítás befogadására. A szakértők megfelelőnek találták a körülményeket. Pákh úgy döntött: 2007 tavaszán a kárpátaljai magyarságnak is megmutatja gyűjteményét.

A Népszabadság érdeklődésére a műgyűjtő vállalkozó elmondta: már döntött, és munkatársai a Magyar Nemzeti Galéria közreműködésével megkezdték a tárgyalásokat egy 2007 őszén megnyíló erdélyi Munkácsy-tárlatról, ám arról, hogy melyik városban állítják ki a festményeket, csak később határoznak.

- Addig nem viszem haza a képeket, amíg legalább egymillió magyar nem látta őket - szögezte le Pákh Imre, aki csak Erdélyben legalább 250 ezer érdeklődőre számít.

Pákh Imrét Sólyom László köztársasági elnök "művészeti értékeink széles körű megismertetéséért, a kultúra önzetlen támogatásáért" március 15-én a Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki, amit az államfő nevében Lamperth Mónika belügyminiszter adott át a vállalkozónak a kaposvári Munkácsy-kiállítás megnyitóján.

Arra a kérdésre, nem gondolt-e még arra, hogy végleg Magyarországon hagyja a birtokában lévő Munkácsykat, Pákh Imre azt mondta: egyelőre ez a kérdés nincs napirenden. Csupán a kárpátaljai és az erdélyi kiállítás megrendezéséről hozta meg a döntését, és arról, hogy mindkét határon túli bemutatót a Magyar Nemzeti Galéria és más magyar múzeumok közreműködésével rendezik meg.

A műgyűjtő egyelőre nem kíván foglalkozni más kérdésekkel. Mint fogalmazott, minden gyűjteménynek lényegében azonos a sorsa:

- Egyelőre egymillió magyar nem látta még a képeket, tehát itt maradnak - szögezte le Pákh Imre. - Minden másról korai lenne még beszélni. Egy mondás szerint a gyűjtemények előbb-utóbb valamelyik múzeumban végzik, de én most még nem kívánok megválni tőlük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.