Tüntetés az újpalotai Lidl ellen

Újpalotai lakók táblákkal és lakossági fórummal demonstráltak, mert egy áruházlánc a kerület több mint nyolcezer négyzetméteres zöld területére tervezi új áruházának megépítését. Az önkormányzat közölte: a cégnek jelenleg nincs építési engedélye.

Lányi András, az Élőlánc Budapestért és a Budapest Társaság által létrehozott civil szövetség vezetőségi tagja elmondta: a Lidl egy jelenleg parkként és játszótérként működő zöld területre építené új áruházát, valamint egy 150 négyzetméteres parkolót. Mindez 67 fa kivágásával járna.

Emlékeztetett: a XV. kerületi önkormányzat 2005 novemberében adta el az érintett területet az áruházláncnak. Az építkezés ellen korábban már kezdeményeztek aláírásgyűjtést, azonban ez félbeszakadt, mert az áruházlánc szórólapokon arról tájékoztatta a lakókat, hogy eláll az építkezéstől. Időközben kiderült, hogy egy másik beruházást nem valósít meg.

"A helyi lakosok kezdeményezésére indult, az építkezést ellenzőaláírásgyűjtés megállítására hirdetményeket helyeztek el a lépcsőházakban, amelyek arról tájékoztatták a lakosságot, hogy az építkezés tervétőlelálltak. Miután az aláírásgyűjtés félbeszakadt, kiderült, hogy ez aszándék egy másik tervezett áruház épületére vonatkozott. A helyi lakosság
képviselői és a Budapest Társaság mélységesen felháborítónak tartja ezt acinikus és erkölcstelen eljárást" - áll az Élőlánc közleményében.

Mivel az áruházlánc még nem kapta meg az építési engedélyt, ezért az újpalotai lakók jogi útra próbálják terelni az ügyet - tette hozzá Lányi.

A kerületi önkormányzat közleményben tudatta: a telek nem határos semmilyen játszótérrel. A Lidl nem rendelkezik építési engedéllyel, tehát jelenleg nem építkezhet. A cég 70 fa kivágására kapott engedélyt, ezzel szemben 317 fát és 634 örökzöld cserjét kell telepítenie 7.344.573.- Ft megfizetése mellett. A fákat azonban csak jogerős építési engedély birtokában lehet kivágni, ilyen engedéllyel az áruházlánc jelenleg nem rendelkezik.

(MTI, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.